• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE ARTIRILMALI"


Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tütün mamulleri ile ilgili mevcut düzenlemeleri daha da ağırlaştıracak yasa teklifi haberlerine tepki göstererek, "Bugünkü düzenlemelerin hali hazırda zaten katı. Perakendeciye yapılan ticari indirimlerin müşterilere zaten hiçbir şekilde yansımamakta. Bu nedenle yasaklanması hiçbir amaca hizmet etmeyecektir. Esnafımız bir gelir kaynağından daha mahrum bırakılmaktadır. Son yıllarda art arda gelen düzenlemeler kaçak problemini daha da vahim hale getirerek, küçük esnafımızı perişan etti. Şimdi ticari kısıtlamalardan dolayı esnaf bir darbe daha alacak. Ticari indirimlere getirilmesi düşünülen yasağın mutlak suretle yasa teklifi çalışmasından çıkarılması gereklidir. Aksi taktirde kantarın topuzu kaçacaktır" diye konuştu.

            -"DÜRÜST ESNAF KAÇAKLA MÜCADELE EDEMİYOR"

Yasal ürünleri satan dürüst esnafın, sokakta fiyatı 1,5 TL`ye kadar düşen kaçak sigara ile mücadele edemediğini belirten Palandöken sözlerine şöyle devam etti: "Piyasada üzerinde sağlık uyarısı bile bulunmayan, hiçbir yasal düzenlemeye tabi olmayan ucuz ürünler varken, esnaf nasıl ayakta dursun? Şartlar böyle iken, ticari indirimlerden tutun da, paket üzerindeki sağlık uyarılarının büyütülmesine kadar giden kısıtlamaların hiçbir anlaşılır tarafı yoktur."

            "2 YILDA KAÇAK 4 KAT ARTTI"

Türkiye`deki yasadışı sigara ticareti sorununa dikkat çeken Palandöken açıklamasını şöyle bitirdi, "2009`dan bu yana kaçak 4 kat artarak yüzde 20`lere ulaştı. Güneydoğu`da problem çok daha vahim; bazı şehirlerde kaçak sigara oranı yüzde 70`lere dayanmış durumda. Devletimizin yıllık vergi kaybı 5 milyar TL`ye yaklaştı." Açıklamasında, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı verilerinin de aynı sonuca işaret ettiğine dikkat çeken Palandöken, "Kaçak demek; esnafın elinden ekmeğinin alınması demek, devletimizin vergi kaybı demek, teröriste kaynak sağlamak demek, sağlık politikalarını hiçe saymak demek. Hangi kaçak sigara satıcısı alıcının yaşını soruyor? Kaçak sigaralar, sokak tezgahlarından tutun da internete kadar değişik mecralardan kolayca satın alınabiliyor. Biz esnaf olarak halk sağlığını iyileştirecek uygulamaları destekliyoruz. Halka hiçbir faydası bulunmayan fakat kaçağı cazip hale getirecek uygulamalara endişeyle yaklaşıyoruz. Tekrar ediyorum; gün esnafın sırtına yeni yükler  bindirme günü değil, kaçak ile mücadele etme günüdür."