• E-Posta
  • Yazdır

TBMM ANAYASA UYUM KOMİSYONU ÜYELERİ VE STK`LAR TESK`DE BİR ARAYA GELDİ


 

Çiçek başkanlığındaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları ziyaretler kapsamında Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken`in ev sahipliğinde STK üyeleriyle bir araya geldi. TESK binasında gerçekleşen toplantıya TBMM Başkanı Çiçek, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve STK temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Çiçek, siyasi partilerin genel başkanlarının mutabakatı, muvafakati ve destekleriyle 19 Ekim`den bu yana yeni anayasa konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Bugün de 40 milyondan fazla hedef kitlesi olan çatı kuruluşları hem bilgilendirmek hem de taleplerini öğrenmek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade eden Çiçek, "Komisyon olarak bir şeyi slogan haline getirdik. Biz yeni bir anayasa yazmıyoruz, yeni bir anayasa yapıyoruz. Bu ikisi arasında büyük bir fark var. Yeni bir anayasa yazıyor olsaydık akademik destek de alırdık. Yeni bir taslak metin ortaya çıkarır, bunu sizlere gönderir, sonra da görüşlerinizi alır, teklif haline getirir, Meclis`e sunardık. Ancak hepimizin ortak olarak kabul ettiği husus şu ki; eğer gerçekten halkın anayasası olacaksa, ki hepimizin kanaati budur, evvela işin birinci etabında halkın ne istediğinin, nasıl bir anayasa istediğinin ortaya konulması lazım" şeklinde konuştu.

Bunun için 4 basamaklı bir çalışma programı ortaya koyduklarını ifade eden Çiçek, bunun birinci ayağını halkın ve STK`ların görüşlerini almanın oluşturduğunu söyledi. Zamanı iyi kullanmak adına STK`lardan yoğun bir çaba, destek ve katkı beklediklerini dile getiren Çiçek, "Sizler bu sürece destek verirseniz, 2012 yılının sonuna bu işi bitirmeyi hedefliyoruz. Yani temennimiz odur ki 2012 yılı, yeni bir anayasa yılı olsun. Bu biraz bizim çabamıza bağlı olduğu kadar bizden daha çok sizlerin gayretine ve çabasına bağlıdır. Neticede zamanı iyi kullanamazsak, sonra yeni anayasa yapımıyla ilgili bir kısım tereddütler hasıl olur" dedi.

2013 ve 2014`te arka arkaya seçimler yapılacağına işaret eden Çiçek, o zaman da böylesine önemli bir işi yapmakta bir takım sıkıntılar doğabileceğini söyledi.

 

-"173`ÜNCÜ MADDENİN KORUNMASINI İSTİYORUZ"

            Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken`de anayasa hazırlama sürecine ilişkin TEPAV ile uzun süredir çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti, "Esnaf ve zanaatkarın Anayasanın 173. maddesinde olduğu gibi korunması, kollanması için gereken desteği vermesi ilgili maddenin muhafaza edilmesini istiyoruz. Yine sivil toplum örgütlerinin çalışma hayatını sağlayan anayasanın 135.maddesinin anayasa taslağında olmasını istiyoruz."

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, 2007 yılında Anayasa Platformu adıyla başlattıkları çalışmanın TBMM`nin yeni anayasa çalışmaları ile hız kazandığını ifade ederek, yeni anayasanın 74 milyonun mutabakat metni olmasını istediklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "O nedenle de bu süreçte katılımcılık son derece önemlidir. Toplumun görüşlerini ifade edebileceği platformlar ve kanalların varlığı, anayasa hazırlama sürecine ciddi katkı sağlayacaktır" dedi.