• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "ELEKTRİK FATURALARINDAKİ HAKSIZ UYGULAMALAR KALDIRILMALI"


 

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, " Türkiye genelinde 32 milyon 484 bin 440 abone var. Yapılan denetimlerde 545 bin 94 kaçak kullanıcının 2 milyar liralık zararı ise faturalarını düzenli ödeyen abonelere yüklenmekte, faturalarımızın tutarı artmaktadır. En önemlisi kayıp kaçak oranlarının düşüp düşmediği konusunda açıklama yapılmıyor. Bir önemli konu ise bir başkasının kullandığı kaçak elektriği suçu olmayan abonelerden tahsil edilmesidir. Bu adaletsizliğe son verilmeli ve şirketler kaçak elektrik kullananlarla mücadelelerini artırmalıdırlar. Bir başka önemli konu ise dağıtım bedeli, hizmet bedeli, perakende satış bedeli adı altında alınan ücretlerin hangi amaçla alındığı açıklanmalıdır. Bu alınan ücretler haksız ve adaletsizdir. Gerekirse bu haksız alınan ücretlerin kaldırılması için mahkemeye gideceğiz. Dağıtım şirketleri kayıp-kaçağın azaltılması için bir çaba göstermiyor. Çünkü her faturaya yüzde 15 yansıyan oran, kayıp-kaçak oranı düşük bölgelerde çifte kârlılık yaratıyor" diye belirtti.

 

-"SAYAÇLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ MİLLİ SERVETİ HEBA EDİYOR"

Son zamanlarda elektrik sayaçlarının bozukmuş gibi değiştirilmesi nedeniyle kendilerine şikâyetlerin yoğunlaştığını açıklayan Palandöken, "Birde son günlerde artan elektrik sayaçlarının bir arızası olmadan vatandaştan 50-60 lira alınarak değiştirildiği şikâyetleri geliyor. Görevlilerin yasal olarak bakım yapmak zorundayız demesine rağmen Müdürlüklere giden vatandaşa bakım pahalı değiştirin yoksa bin 400 lira cezası var denerek değiştirilmesi sağlanıyor. O kadar sayaç boşa çıkarak milli servetin heba olmasına sebep oluyor" dedi.

 

-"ESNAFA ÖZEL TARİFE ÇIKARILMALI"

Esnafın elektrik ve diğer kalemlerden oluşan giderlerinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerindeki esnaflardan bile fazla olduğunu belirten Palandöken, "Ekim 2011 tarihinde gelen zamla, kilovatsaat bazında, vergi ve fonlar dâhil olmak üzere tek zamanlı elektrik satış fiyatları yükseldi. Sanayide orta gerilim seviyesinde 24,479 kuruşa, ticarethanelerde 30,816 kuruşa yükseldi. Sanayici ile esnafın kullandığı elektrik fiyatları karşılaştırıldığında yüzde 25 esnaf daha pahalı elektrik kullanmakta. Organize sanayi bölgelerinde bu fark yüzde 50`ye çıkmaktadır. Esnafa yönelik özel bir tarife çıkarılması durumunda enerji indirimi bölgelere göre yüzde 35-40`ı bulacaktır. Türkiye`nin düze çıkması esnafın desteklenmesine bağlıdır. Esnaf durursa ekonominin çarkları durur, işsizlik frenlenemez. Esnaf her zaman devletinin yanındadır. Devlet de her zaman esnafının yanında olduğunu göstermelidir. Esnafa elektrik müjdesi vermeyi hedefleyen çalışmaların biran önce sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Bu konuda Hükümetten destek bekliyoruz" diye konuştu.