• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, "TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNİN KDV ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ"


 

Toptan et fiyatlarındaki KDV indirim kararından sonra fiyat indiriminin vatandaşa yansıması ve sektörde et fiyatlarının kalıcı olarak düşmesi için iki adımın daha atılması gerektiğini belirten Palandöken, "İkinci aşamada, perakende satışta da KDV yüzde 1`e indirilmelidir. Üçüncü aşamada ise yem fiyatlarında yapılacak indirimdir. Et üretiminde maliyetleri düşürmek çok önemlidir. Buğdayda olduğu gibi yemde de KDV yüzde 1`e indirilmelidir" diye konuştu.

 

"KİŞİ BAŞINA YILDA 12 KG ET TÜKETİYORUZ"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, temel gıda ürünlerinde yapılacak KDV indiriminin, tüketici fiyatlarında önemli düşüş sağlayacağını belirterek, "Et, süt gibi gıdalarda yüzde 8 KDV doğru bir rakam değil. Temel gıdalarda bu rakam yüzde 1 olmalıdır. Fiyatların düşmesi sürümü artıracak, alışveriş canlanacak ve daha fazla vergi toplanacaktır. Düşük gelire sahip vatandaşımızın bütçesine olumlu katkı sağlayacaktır. Ekmekte bu uygulandı, ette de uygulanabilir. Toplumumuzda et tüketimi yılda kişi başına 12 kilogram ile maalesef oldukça düşük. Bunu etkileyen en önemli faktör, et fiyatlarının yüksek oluşu. Perakende satışta da KDV indirimine gidildiği takdirde halkımızın et tüketimi artarak, sektöre ciddi canlanma getirecektir" dedi.

 

ÜRÜN ADI

TESLİMAT TÜRÜ

KDV ORANI

Kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, pirinç, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, tereyağı, süt, yoğurt, şeker, beyaz peynir, salça, kırmızı ve beyaz et ve et ürünleri, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, ceviz, fındık, Antep fıstığı, çam fıstığı, yer fıstığı, kestane, leblebi, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği

Perakende

8

Buğday unu, buğday unundan imal edilen ekmekler (kepekli olanlar dahil, diğer katkı maddeliler hariç), yufka

Perakende

1