• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `AVM`LERİN ŞEHİRDIŞINA ÇIKMASINI BEKLERKEN, YENİLERİNİ YÜRÜYÜŞ MESAFESİNE YAPIYORLAR`


 ANKARA- ‘Perakende Yasası`nın çıkarılmamasının esnafa zarar vermeye devam ettiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yasanın çıkmaması her gün esnaf ve sanatkâra zarar vermeye devam ediyor. AVM`lerin şehir dışına kurulması için çaba sarf ederken, görüyoruz ki yeni AVM`ler kolayca ulaşılabilen, yürüyüş mesafesinde kurulmaktadırlar. 2011 yılında açılan 11 yeni AVM ile sayı 278`e ulaştı. Yeni AVM`ler Anadolu`da da hızla yayılarak 58 il merkezinde esnafımıza ve il ekonomilerine zarar veriyor` dedi.

ANKARA VE İSTANBUL LİDERLİĞE YARIŞIYOR

Ülkemizde faaliyet gösteren ve büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde olan AVM`ler, hiper ve süper marketler açıldıkları bölgelerde haksız rekabete yol açarak, ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `2005`te AVM sayısı 106 iken 2010`da bu rakam 263`e, 2011`de de 278`a ulaştı. Sektörün her yıl ortalama yüzde 20-25 büyüdüğü dikkate alındığında, 2013 yılında bu sayının 400`e ulaşması bekleniyor. İllere göre bakıldığında yüzde 60`ı İstanbul ve Ankara`da yoğunlaşıyor. İstanbul 109 alışveriş merkezi ile ilk sırada olup, Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbul`u takip etmektedir. Fakat bin kişiye düşen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında Ankara 300 m² ile liderliğini sürdürmektedir. AVM`lere kurallar getirecek Perakende Yasası`nın çıkmasını beklerken, halen Belediyelerimizin elindeki yasal imkanlarla ‘Çarpık AVM`leşmeye` dur diyebileceğini, haksız rekabeti önleyebileceğini tekrar hatırlatmak isterim` diye konuştu.

 TUZAK İNDİRİMLERE DİKKAT

İnsanların AVM`leri gezmeye gittiklerini ama çıkarken pişman olduklarını ifade eden Palandöken, `Şehir merkezlerimizde park olacak yerlere AVM yapıldığı için insanlarımız tatil dönemlerinde AVM dolaşarak vakit geçiriyorlar. Şöyle bir dolaşıp çıkarım diye düşünen vatandaşımız, tuzak indirimlere kanıp, kredi kartıyla alış veriş yapmasın. Çeşitli promosyonlarla insanımızın gözü boyanıyor. Çıkarken -ne yaptım ben?- diye pişman olursunuz` diye uyardı.