• E-Posta
  • Yazdır

3 AY SONRA 2,5 MİLYON VATANDAŞ KART BORCUNU HİÇ ÖDEYEMEYECEK


 

Kart borçlusu 4 milyon kişinin kart borcunun yüzde 50`sinden daha az, yaklaşık 2.5 milyon kişinin de sadece asgari tutar olan yüzde 20`lik kısmını ödediğini belirten Palandöken, "Yaklaşık 26 milyon tüketicinin kullandığı 49 milyon 709 bin kredi kartından, 10 milyonu aşkın kredi kartı, hesap özetinde belirtilen miktarın yüzde 20`si olan zorunlu asgari ödemesini yaparak borç ötelenmeye çalışılmaktadır. Halen asgari ödeme tutarını bile ödeyemediği için takibe düşmüş kredi kartı sayısı 1,5 milyonu geçerken, bu kartların borç tutarı da Haziran ayı itibariyle 3 milyar 737 milyon liraya ulaşmış durumdadır. Bu durum başta bileşik faiz uygulaması olmak üzere birçok haksız uygulama nedeniyle tüketici mağduriyetinin artmasına neden olmakta, borcu daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir" diye konuştu.

            2010 yılında kredi kartları ile 210 milyar liralık alışveriş yapıldığını ifade eden Bendevi Palandöken, "Perakende sektörü kredi kartları ile yapılan alışveriş ile dönüyor. 2011 yılının Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 oranında artarak 166 milyar 316 milyon liraya ulaşmıştır. Eğer alınan karardan etkilenecek olan 10 milyon vatandaş alışverişini kısacak olursa ekonomimiz bundan zarar görür, perakende sektörü darbe alır" diye belirtti.

"İNSANLARA SORMADAN KREDİ KARTI GÖNDERİLDİ"

Sadece asgari tutarı ödeyebilen 2,5 milyon vatandaşın bir karttan nakit çekip diğer kartın borcunu ödediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Vatandaşın borç sarmalına girmesine neden olan durum için de nakit çekim yasağı getirilmesi doğru bir önlemdir. Ancak bu kararla çözüm noktası boşta kaldı. İnsanlara sormadan kredi kartı gönderen, gelirinin 10 katı limit tanımlayan bankalarımız, şimdi çözüm noktasında da sorumluluk alarak uzun vadeli kredi vererek kart borçlarını yeniden yapılandırması gerekmektedir" dedi.