• E-Posta
  • Yazdır

KÜÇÜKLER YOK OLUNCA BÜYÜKLER FİYATLARI YÜKSELTİYOR


 

Et fiyatlarındaki artışın ülke genelindeki kasapların azalması ve Büyük Marketlerin devreye girmesi nedeniyle fiyatlarda tekelleşme olduğunu, ithalat ile de bu tekelleşmenin önüne geçilemediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Küçükler yok olunca büyükler fiyatları yükseltiyor. Yani büyükler tekelleşmeye gidiyor. Ülke genelinde abartılacak bir et darlığı yok. Et fiyatlarındaki yükselişin sebebi bakkal, manav, ayakkabıcı, mobilya, konfeksiyon, ulaştırma gibi toplam 57 meslek dalında olmak üzere kasaplarında Büyük Marketler karşısında tutunamaması ve bir bir kapanması nedeniyle oluşan tekelleşmeden dolayı et fiyatları sürekli yükselmektedir. Yani Spekülatörler et fiyatlarının düşmesini istemiyor. Fiyatları yüksek tutuyor" dedi.

 

            -"GRAMLA YAŞIYORUZ"

            Et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini yaptığı yazılı açıklama ile belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçen yıldan bu yana hızla yükselen et fiyatlarının son aylarda daha da artmasının vatandaşı sıkıntıya soktuğunu söyledi. Ramazan ayı içerisinde çoğu eve etin girmediğini çoğuna da kısıtlı miktarlarda girdiğini kaydeden Palandöken, "Etteki bu aşırı fiyat artışı normal değil. Büyük et spekülatörleri fiyatları yüksek tutuyorlar. Bunun en büyük sebebi ise perakende yasasının çıkmamasıdır. Bununla birlikte acilen çiftçilerimizi destekleyecek yeni tedbirler alınmalıdır. En önemlisi Ziraat Bankası tarafından verilen kredilerde çiftçilerimizin önü açılmalıdır. Köyde oturan çiftçiden şehir merkezinde dükkan ve daire ipoteği istenirse bu sıkıntının aşılması mümkün değil" diye konuştu. 

 

            -"DİŞİ HAYVAN KESİMİ BİR SÜRE YASAKLANMALI"

Alım gücü her gecen gün azalan, ekonomik krizler ve kredi kartları nedeniyle borç batağında olan tüketicinin korunması için Perakende yasasının biran önce çıkarılması gerektiğinin altını çizen Bendevi Palandöken, "Şu an başta et olmak üzere her alanda halkımız ihtiyaçlarını sadece vitrinlerde seyrederek gidermeye çalışıyor. Halkın biran önce tekelleşmeden kurtarılması için yasa mutlaka zaman kaybedilmeden çıkarılmalıdır. İşsizliğin yüzde 10`larda olduğu ülkemizde bu sayının artmaması için yasanın zaman kaybedilmeden çıkarılmasında fayda vardır. En önemlisi kış döneminde bu işsizlik oranı mutlaka yükseliş gösterir. Bunun olmaması için çiftçimizin önü açılmalı. Öncelikle belli bir dönem ülkemizde et sıkıntısının ileriye dönük daha çok yaşanmaması için dişi hayvan kesimi yasaklanmalıdır. Daha sonra da çiftçimizin krediye ulaşmakta yaşadığı sıkıntılarda önü mutlaka açılmalıdır. Aksi halde gelecek 5-10 yıl içerisinde kırmızı ette çok ciddi sıkıntılar yaşarız" şeklinde konuştu.