• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `MODERN ESNAF ÇARŞILARI KURULMALI`


 ANKARA- Bugün şehirlerimizde büyük sorunlar yaşanmasına yol açan devasa AVM`ler kurulmaktadır. Mimariden, trafik sorununa, bölgedeki sosyo-ekonomik yapının bozulmasına kadar pek çok olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olan AVM`lerin yerine kültürümüze ve yaşadığımız bölgeye uygun "esnaf çarşıları" kurulmasının daha doğru olacağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, `Başta büyükşehirlerimizde yapılacak yeni projeler içinde, mimarisiyle, halkın ihtiyaçlarına uyumlu esnaf çarşıları yapılmasını istiyoruz. Ecdadımızın 600 yıl evvel kurduğu ve bugün AVM`lere bile örnek teşkil eden Kapalıçarşı tarzında yeni "Esnaf Çarşıları" tüketici odaklı ve fiyatların yüzde 50 ucuz olacağı yerler olacaktır` dedi

TOKİ aracılığı ile yapılan Küçük Sanayi Siteleri (KSS) daha çok imalat ve tamirat ile uğraşan sanatkârlar için öngörülen bir teşvik unsuru olduğunu ifade eden Palandöken, `Ancak günümüzde esnaf, alış veriş merkezlerinin fiziki avantajlarına sahip olmayan yerlerde faaliyet gösterdiği için rekabet edememiş, ciddi ticari kayba uğramıştır. İşte bu kaybın telafi edilip, ticaretle uğraşan küçük esnafın işyerinden kaynaklanan dezavantajını ortadan kaldırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve TOKİ ile koordineli olarak yapılacak Kapalıçarşı benzeri esnaf çarşıları ile tıpkı sanayi sitelerinde olduğu gibi küçük esnafı ya çok ucuz fiyatla iş yeri sahibi yapacak ya da çok uygun kira bedeli ile iş yeri tutmasını sağlayacaktır. Çünkü AVM`lerde Dolar veya Euro ile belirlenen yüksek kirayı Anadolu esnafı ödeyemez ` dedi.

AVM`lerin yüksek kira giderlerini fiyatlarına yüzde 50 yansıtarak tüketiciye yüklediklerini söyleyen Palandöken, ` Vitrinlerinde hiç değişmeyen yüzde 50, yüzde 80 indirim varmış gibi tüketiciyi aldatmaya yönelik daimi görsel kirlilikte bitecektir. Esnaf çarşıları piyasada rekabeti güçlendirecektir. Esnafın hizmet anlayışı müşteri odaklıdır. Halkımız daha ucuza alış verişini yapabilecektir.` diye belirtti.

Bu çarşılar sadece esnafa ucuz ve tüketici tercihlerine uygun işyeri sağlamakla kalmayacağını belirten Palandöken, `Bireysel işyerlerinin esnafa yüklediği sabit işletme maliyetlerini de azaltacaktır. Yine ESDEP kapsamında öngörülen kümelenmeye dönük diğer tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştırıp, değişim ve dönüşümde sinerji yaratacaktır. TESK olarak yapmak istediğimiz, ülke genelinde öncelikle potansiyelin yüksek olduğu yerlerde, günün alış veriş uygulamalarına ve tüketici tercihlerine odaklı, fiyatların yüzde 50 daha ucuz olacağı esnaf çarşılarının kurulmasıdır` dedi.