• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, "ESNAF SİGARA SATIŞ ŞARTLARINA UYUYOR, AMA KAÇAK SİGARA KAPIMIZIN ÖNÜNDE SATILIYOR"


 ANKARA- Ülkemizin kaçak içki, sigara ve 10 numara yağdan uğradığı vergi kaybının yaklaşık 4 milyar liraya ulaştığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Sigara satışına getirilen kurallara uydukları halde hala esnafımızı haksız yere suçluyorlar. Ama kapımızın önünde tablada satılan kaçak sigaraya kimsenin müdahale ettiği yok` diye konuştu.

            KAÇAK SİGARA 4 KAT ARTTI


Tütün ile ilgili vergiler devletin toplam vergi gelirinin yüzde 8`ini oluşturuyor. Ancak kaçak sigara nedeniyle ciddi bir vergi kaybı var. Geçen yıl kaçak sigara yüzünden 1.6 milyar lira Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaybı yaşandığını belirten Palandöken, `Acil olarak denetim ihtiyacı var. 2010 yılında yüzde 15 düşen sigara satışlarının yerini yüzde 400 artan kaçak sigara almıştır. Batıdaki illerimizde kaçak sigara oranı yüzde 10 ila 20 iken, Doğu illerimizde bu oran yüzde 60 ila 80 arasında yüksek boyutlara ulaşmıştır` dedi.

 

DENETİMSİZ İTHALAT

10 numara yağ, ucuz mazot diye yol kenarlarında denetimsiz bir şekilde satıldığını ve 10 numara yağın yıllık 2 milyar liralık vergi kaybına yol açtığı tespit edildiğini ifade eden Palandöken, ` Denetimsiz ithalat sorunu büyütmektedir. İthal yolla ülkemize giren ihtiyaç fazlası baz yağ miktarı 800-850 bin tondur. Bu yağlara solvent ve benzerlerinin karıştırılarak yıllık 1,5 milyon tonun üzerinde denetimsiz olarak 10 numara yağ üretilmektedir. Araçlarda maddi hasar oluşturarak motor ve yedek parça ithalini de arttırmaktadır. Çevre kirlenmesine etkilerinin yanında maalesef can kayıplarına da yol açan kaçak akaryakıt kullanımının temelinde 1,5  liralık farkın olmasıdır. Rekabet için Avrupa`dan fazla kamyona sahip ülkemizde eğer akaryakıt fiyatları düşürülmezse sonu ölüm bile olsa başka çaresi yok` diye konuştu.