• E-Posta
  • Yazdır

KAÇAK ALKOL ÖLÜMLERİNE SİGARA ÖLÜMLERİ EKLENMESİN


 

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (TAPDK) hazırladığı Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik, 7 Temmuz`da uygulanmaya başlanacak. Yönetmelikteki muğlak ifadelerin sorun oluşturabileceğine dair endişelerini sık sık dile getiren Palandöken, uygulama tarihi yaklaşırken çağrıda daha bulundu. Son derece yüksek para cezalarının öngörüldüğünü vurgulayan Palandöken, esnafın zor duruma düşmemesi için kolluk kuvvetlerinin yol gösterici olması gerektiğini ifade etti.

-"15 GÜNLÜK SÜRE ESNAFA YOL GÖSTERECEK ŞEKİLDE UYGULANMALI"

Yönetmeliğin uygulanmasına çok az bir süre kalmasına rağmen, esnafın zihnindeki sorular giderilmediğini belirten Palandöken, "7 Temmuz sonrasında esnafın kendi sermayesinden bile daha yüksek cezalarla karşı karşıya kalmasından endişe ediyoruz. Yönetmeliği uygulayacak kolluk kuvvetlerine büyük sorumluluk düşüyor. Her ne kadar yönetmelik yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için gerekli hazırlıklar yapılıyor olsa da, esnaf için yumuşak bir geçiş sağlanmalıdır. Uygulayıcılar; esnafa yol göstermeli, yapıcı tutum sergileyerek yönetmeliğe uyum sağlayabilmeleri için rehberlik etmelidir. Esnafın yönetmeliğe uyabilmesi için akla gelen ilk yöntem ceza olmamalıdır. Yönetmelik, ilk denetimlerde ceza kesilmeden 15 günlük bir uyarı süresini öngörüyor" diye konuştu.

-"KAÇAKÇILAR YÖNETMELİĞİ BEKLİYOR"

200 bin esnaf ve ailesini yakından ilgilendiren yönetmeliğin, Türkiye`de hızla büyüyen kaçak ve sahte sigara pazarını körüklemesinden endişe duyduklarını belirten Palandöken, "Yönetmeliğin amacını aşar şekilde uygulanması durumunda, zaten illere göre yüzde 20 ila 50 seviyesine tırmanmış kaçak ve sahte ürün satışının daha da artmasından endişe duyuyoruz. TAPDK`nın yönetmelikle ilgili iyileştirmeler yapmasının; kolluk kuvvetlerinin ise, yapıcı ve yol gösterici olmasının gerek ve önemini bir kere daha dile getirmek istiyorum" dedi.