• E-Posta
  • Yazdır

KREDİ KARTLARINDA 47 MİLYAR LİRA VATANDAŞIN BORCU VAR


 

           -"AVM`LER TÜKETİCİNİN ALIŞVERİŞİNİ DEĞİŞTİRDİ"

Özellikle büyük kentlerde yaygınlaşan alışveriş merkezlerinin insanların tüketim alışkanlıklarında değişime yol açarak, daha çok tüketime yönlendirdiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Perakende alışverişin yüzde 85`inde kredi kartı kullanılıyor. Tüketici nakit olarak alamadığı ürünlere, 24 ay vadeye kadar yapılan taksitlere kanarak bütçesini aşan yüksek değerdeki ürünleri de alıyor. Ödeme zamanı gelince işkence başlıyor. Belki bir tane aldığı ürüne 12 taksit yaptırsa sorun olmayacak ama taksitli diye 5 tane ürün alınınca sorun başlıyor. Yılın bütün aylarına yük binmiş oluyor." diye konuştu.

-"BOŞANMALARIN SEBEPLERİ ARASINDA KREDİ KARTIDA VAR"

Yapılan araştırmalarda evliliklerin en çok ekonomik nedenlerden bozulduğu, ailelerin ekonomi olarak en büyük sorununun aşırı tüketim, lüks talepler ve kredi kartı kullanımı olarak tespit edildiğini açıklayan Palandöken, "İnsanlar sürekli alışveriş yapma eğiliminde ve bunu yaparken de gelirleri az olduğu için kredi kartı kullanmak mecburiyetinde kalıyorlar. Şuan da 36 milyon kredi kartı kullanılmaktadır. Reklamlar, devamlı indirim ilanları ve tuzak ürünlerle artık insanlarımız lüks ile ihtiyaç arasındaki ayrımı yapamaz hale getirilmiştir. Haziran ayı başında kredi kartı borcu toplamı 47 milyar TL`ye ulaştı. Geçen yılın Haziran ayında borç toplamı 40 milyar TL idi. Takipteki kredi kartı borcu toplamı Nisan ayında 3,7 milyar TL oldu. Taksit sayısını sınırlandırılarak, tüketici bu konuda bilinçlendirilmelidir" dedi.

-"FAİZLERİN YÜKSELTİLMESİ VATANDAŞI DAHA ÇOK ZORA SOKAR"

Tüketici kredilerinin faizlerinin yükselmesinin kart borçlusu vatandaşı daha da zora sokacağını söyleyen Palandöken, "Kart borcu biriken dar gelirli vatandaş, borcunu kapatabilmek için tüketici kredisini kullanıyordu. Şimdi faizler yükselip kredi pahalanınca vatandaş zora düşecek. Bundan sonra ki dönemde takibe düşecek kredi miktarı daha da artacaktır" diye belirtti.