• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN`DEN SAHTE İÇKİ UYARISI: "TURİZM SEZONUNDA SAHTE İÇKİ ARTIYOR"


 Yeni turizm sezonuna girerken alkollü içeceklerde sahtecilik olaylarının arttığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Daha öncede uyarmıştık. Uyarılarımız dikkate alınarak TAPDK denetimleri artırmalı" dedi. Konuşmasında, TAPDK (Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu) Belgesi olmayan, kendi iştigal konusu olmadığı halde alkollü içecek satan gelişigüzel yerlerden içki almamalarını istedi. Tüketilen alkollü içkilerin üzerindeki TAPDK bandrolüne mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, geçmişte yaşanan alkol zehirlenmesi olaylarının tekrar etmemesi için mutlaka TAPDK Belgesi olan yerlerden alışveriş yapılması konusunda uyardı.

            -"TURİST SAYISI 30 MİLYONA ULAŞTI"

            Her geçen yıl ülkemize gelen turist sayısının artmasıyla alkollü içki satışının da arttığına dikkat çeken Bendevi Palandöken, "Üretici ve ithalatçı firma sayısı 49`dan 135`e ve ürün çeşidi ise 900`den 2500 civarına yükselmiştir. Yılda 46 milyon 380 bin litre rakı, 58 milyon litre şarap, 2 milyon 465 bin litre viski, 921 milyon litre bira tüketilmektedir. Alkollü içki tüketimi artmasına rağmen, geçen yıllara göre yüksek alkollü içkilerin tüketimde yaşanan düşüklüğün sebebi kayıt dışı ve sahte alkollü ürünlerin piyasaya sürülmesinden kaynaklanmaktadır. Yeni turizm sezonu başlarken sahte içkiden ölen turistlerin olması ülkemiz için iyi bir haber değildir. Yerel Yönetimlerin ve Emniyet Görevlilerinin, daha önce de yaşanan ölümcül sonuçlara yol açan sahte içkinin yapımında kullanılan etil alkol ile metanolü çok sıkı denetlemesi gerekir. Metanol, etil alkolden 5 kat daha fazla insan vücuduna zarar vermektedir" dedi.

            "DÜŞÜK FİYATLA SATILAN İÇKİLERDEN UZAK DURUN"

            Saha denetimlerinde bandrolü bulunmayan alkollü içki miktarında yüzde 63 artış olduğunu ve bu alkollü içkilerin normal satış fiyatının çok altında bir fiyattan satıldığını söyleyen Palandöken, "Çünkü, normal fiyatın altında satılan ürünün, sahte veya kaçak olması muhtemeldir. Sahte, kaçak veya izinsiz olarak üretilen ürünlerden korunmak için; Alış verişinizi, TAPDK Satış Belgesi sahibi perakende satıcılardan yapınız. Alkollü içkileri, perakende satıcıların açıkça sergilenmekte olan raflarından seçiniz. Asla tezgah altından veya görünmeyen yerlerden çıkarılan ürünleri almayınız. Alkollü içkilerin şüpheli görülen ambalaja sahip olanlarını ve ambalajlarının üzerinde bandrolü olmayanları asla almayınız. Bu tür ürünlerin sahte veya kaçak olması muhtemeldir" diye uyardı.