• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR`


 ANKARA - Rekabet Kurumu tarafından özellikle büyük alıveriş merkezleri (AVM ) ve organize perakendecilik sektörü ile ilgili çalışmalarını yakından takip ettiklerini anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi palandöken, `Geç kalınmış bir çalışma olsa da, zararın neresinden dönülürse kardır. Yıllardır kural getirilsin diyoruz, ancak sesimizi duyan olmadı` dedi.

-`ÇALIŞMAYI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ`

Rekabet Kurumu tarafından Büyük Mağazalara ilişkin yasa tasarısına dair perakendecilik sektörü ile ilgili özellikle Alışveriş Merkezleri ve Organize Perakendeciliğe yönelik yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, `Biz perakende sektörünün kuralları konulsun diyoruz. Dünya bu işi nasıl yapıyorsa bizde öyle yapalım. Avrupa ülkelerinde yapılan uygulamalar ele alınsın. Daha sonra bu konu perakende sektörü temsilcileri ile oturulup tartışılsın. Doğru olan ne ise o yapılsın. Çünkü bugüne kadar gereğinden fazla zaman kaybedilmiştir. Artık esnaf ve sanatkârımızın kaybedecek zamanı olmadığı gibi, dayanma gücü de kalmamıştır. Biran önce buna çözüm bulunmalıdır` diye konuştu.

            -`BÜYÜK KÜÇÜĞÜ YUTUYOR`

En büyük dört perakendecinin toplam pazar payı gelişmiş ülkelere göre Türkiye`de düşük gözükmekle beraber eğer önlem alınmaz ise yakın zamanda tekel duruma geleceklerini ifade eden Palandöken, `Türkiye`de son beş yıldır gözlenen bazı markaların yoğunlaşmaları küçük yerel marketlerin devralınmasıyla olduğu için fazla göze batmamaktadır. Şu an dört büyük perakendecinin payı yüzde 34 olduğu söylenmektedir. Ama bu tür küçük ölçekli devralmalar bu hızla devam ederse 200 milyar dolar cirosu olan perakende sektöründe 5 yıl içinde tekel duruma geleceklerdir. Buda esnafın bitmesi demektir. Halbuki sermayenin tabana yayılması sağlanmalıdır. Esnaf sayısının artması ile istihdam sorunu da çözülür. Bu nedenle şimdiden önlem alınması için Rekabet Kurumu`nun yapmış olduğu bu çalışmayı önemsiyoruz` diye söyledi.

            -`TEDARİKÇİ PERİŞAN HALDEDİR`

Büyük süper ve hiper marketlerin uluslar arası sermaye gücünü de arkalarına alarak tedarikçi-perakendeci ilişkilerinde, yüksek miktarlarda alım gücünün kötüye kullanıldığını vurgulayan TESK Genel Başkanı, `Belirli bir büyüklüğün üzerindeki perakendecilere mal tedarik edenler paralarını tahsil edememiş, perişan edilmişlerdir. Tedarikçi-perakendeci ilişkileri Rekabet Kurumu tarafından incelenerek piyasadaki haksız rekabet önlenmelidir` dedi.