• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `SEÇİM HARCAMALARI EKONOMİYİ CANLANDIRACAK`


ANKARA- 12 Haziran`da yapılacak olan milletvekili seçimleri için adayların kesenin ağzını açması gerektiğini söyleyen TESK Genel başkanı Bendevi Palandöken, `Adaylar, takım elbiseden balon masrafına, afiş giderlerinden reklam harcamalarına, ulaşımdan promosyona kadar binbir alanda kendilerini tanıtmak ve milletvekili seçilmek için harcama yapacaktır. Milletvekili adaylarının yapacağı harcamalar beraberinde ekonomiye canlanma getirecek. Birçok sektörün fazla mesai yapmasına neden olacak seçimler, esnafa birkaç aylığına rahat nefes aldıracak` dedi.

ADAYLAR EN AZ 30 BİN LİRA HARCAYACAK  

Genel bütçe gelirlerinden oy oranına göre Ocak ayı başında devlet yardımı olarak 109 milyon lira alan siyasi partilerin seçim nedeniyle 218 milyon lira daha ek yardım alarak toplam 327 milyon liraya ulaşacağını belirten Palandöken, `Partilerin hazineden alacakları yardımın yanında, aday adaylarından alınan partisine göre asgari ücretten, 3 bin liraya kadar- başvuru bedellerinden de 30-40 milyon lira gelir gelecektir. Adayların belirlenmesinden sonra milletvekili adaylarının yapacakları seçim harcamaları eklenecek. Yapılan hesaplamalara göre bir aday en az 30 bin lira harcayacak. Yaklaşık 15 bin adayın yapacağı seçim harcamasının 450 milyon liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Yüksek Seçim Kurulu`nun yaklaşık 152 bin sandık ve bir milyon sandık görevlisi için yapacağı ücret ve kumanya harcaması olarak 200 milyon lirayı dâhil edersek seçim döneminde yapılacak harcamanın miktarı 1 milyar lirayı geçecek` diye konuştu.

 ESNAFIN TEZGÂHININ ÇALIŞMASI LAZIM

Esnafın içinde bulunduğu borç batağından kurtaracak ‘Borçların Yeniden Yapılandırılması` yasanın çıkmasının ardından kredi ve kredi kart borçlarını yapılandıran Bankaların Varlık Yönetim Şirketleri ile de anlaştıklarını anlatan Palandöken, `Esnaf borcunu ödeme gayreti içinde. Ödemelerini aksatmaması içinde tezgâhların çalışması lazım. Seçim döneminde yapılacak harcamalardan konfeksiyondan kunduracıya, lokantacıdan otelciye, matbaacısı reklamcısı, bayrakçısı, baloncusu, taksicisi, kahvecisi, hatta mitinglerde davulcusundan simitçisine kadar başta Ankara olmak üzere sonra adayların kendi illerindeki esnafımız faydalanacaktır` dedi.