• E-Posta
  • Yazdır

KAÇAK SİGARA PATLADI


 

ANKARA- Son günlerde yakalanan kaçak sigara sayısındaki artışa dikkat çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Tütün ve tütün mamulleri üzerindeki vergi yükseldikçe kaçak oranı da aynı paralelde yükseliyor. Milyarlarca liralık vergi kaybına neden olan sigara kaçakçılığı bilhassa Doğu ve Güneydoğuda yüzde 200 artarak, satılan kaçak sigaranın oranı yüzde 80`e ulaştı" dedi.

 

-"CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL"

Sigara kaçakçılığına verilen cezaların caydırıcı olmaması, kazancın ise yüksek olması nedeniyle organize şekilde artarak devam ettiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Maalesef sigara kaçakçılığına verilen cezalar caydırıcı değil. Son bir ayda yapılan denetimlerde yakalanan kaçak sigara 2 milyon pakete ulaşmıştır. 2010 yılı içinde satılan sigara miktarı, 2009 yılına göre yüzde 22,6 düşerek 4,5 milyar paket olmuştur. Yurt dışından 90 kuruşa getirilen sigaralar doğu ve güneydoğu illerinde 1,5 lira, batı illerine ulaştırdıklarında ise paketi 4-5 liraya kadar çıkabiliyor. Kaçak sigaraları pahalı sattıkları batı illerine dağıtımı için büyük bir tekel çetesinin ortaya çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Yoksa tütün ve tütün mamulü satan esnafımız büyük sıkıntı içinde. Kapısının önünde, tezgâhta yarı fiyatına sigara satılıyor. Yetkililerimizden denetimlerin daha da artırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

-"YILLIK VERGİ KAYBI 4 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI"

Esnafın zarar görmesinin yanında devletinde büyük zarar gördüğünü ifade eden Palandöken, "Devlet bütçesinin en önemli kalemi olan vergi gelirleri de kaçak getirilen tütün mamullerinden dolayı büyük zarar görüyor. Yıllık 4 milyar liraya ulaştığı tahmin edilen vergi kaybının önlenmesi için kaçakçılığın acilen durdurulması gerekiyor. Vergi gelirleri düşerse eğer, bütçe açığının telafisi için tütün mamullerinin vergileri yükseltilebilir. Bu durum kaçakçıların ekmeğine yağ sürer" şeklinde konuştu.