• E-Posta
  • Yazdır

YOLLARDA KAÇAK SİGARA GİBİ 10 NUMARA YAĞ SATILIYOR


 

ANKARA - Mazot fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kamyoncu ve nakliyeci esnafının motorunun bozulmasını göze alarak 10 numara yağ kullandığını belirten Bendevi Palandöken, "Kaçak sigara gibi yollarda 10 numara yağ satılıyor. Bu yağlar hem araçların ekonomik ömrünü bitiriyor, hem de çevreyi kirletiyor. Vergiler düşürülmez ise kaçak olarak üretilen 10 numara yağ üretimi daha da artacaktır. Kaçak 10 numara yağ nedeniyle maliyenin 1 milyar liranın üzerinde vergi kaybı var. Akaryakıt üzerindeki vergiler düşürülürse, hem vergi kaybının önüne geçilir, hem de  istenmeyen olaylar meydana gelmez" dedi.  

 

-"9 AYDA 1 MİLYARLIK VERGİ KAYBI VAR"

Ülkemizde 750 binin üzerinde kamyon ve ticari araç bulunduğunu ve bu sayının Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğunu belirten Palandöken, "Avrupa ülkelerinden daha fazla bir ticari kamyon ve araca sahibiz. Ülkemizde taşımacılığın yüzde 90`ı karayolu ile yapılmakta. Yüksek fiyata gücü yetmeyen nakliyeci esnafı 10 numara yağ kullandığı için eksozlardan adeta balık kokusu yayılmakta. 10 numara yağ üretimi yüzünden devletin 2010 yılının ilk 9 aylık döneminde 1 milyar lirayı aşan vergi kaybı oluştu. Usulsüz 10 numaralı yağ üretiminin, akaryakıt sektöründe ciddi rekabete yol açtığı, çevre ve insan sağlığına büyük zarar verdiği ve kaçınılmaz boyut aldığı raporlarla kesinleşmiş durumda. Konu devletimiz için bir itibar meselesi haline dönüşmüştür" diye konuştu.

 

"VERGİ FARKI KALDIRILMALI"

10 Numara yağ adı altında madeni yağ ve türleri olan solventler, ham nebati yağlar, atık yağlar ve niteliği belli olmayan diğer kimyasal maddelerin motorin olarak piyasaya kaçak olarak sunulduğunu kaydeden Palandöken, "Kaçak olarak üretilen bu yağlar araçların motorlarında sürekli arızalar meydana getirmektedir. Kamyoncu esnafı bu kaçak yağlar nedeniyle sanayi sitesinden bir türlü kurtaramamaktadır. Problem vergi farkından kaynaklanmaktadır. Akaryakıt ve yağ kilo başına vergi farkı 1.16 liradır. Bu önemli fark 10 numara adı altında yapılan faaliyetler için önemli bir neden oluşturmaktadır. Bu vergi farkının ortadan kaldırılması sorunun kesin çözümüdür" şeklinde konuştu.