• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "TAKSİTLENDİRİLEN BORÇ İÇİN AYRICA BİR FAİZ UYGULANMAMALI"


          -"GÜNÜNDE ÖDEYENLERE TEŞVİK SİSTEMİ GETİRİLMELİ"
           
Yeniden yapılandırmanın bir af olmadığını ısrarla vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kimse 2010 yılı vergi ve prim borçlarını ödememezlik yapmasın. Vergisini zamanında ödeyenle, yeniden yapılandırmadan yararlanarak ödeyen arasında hiçbir fark yok. İkisi de vergisinin tamamını ödüyor. Önem verdiğimiz diğer bir önerimiz ise vergi ve SGK primini zamanında ödeyen üyelerimiz teşvik edilerek, indirim getirilmesidir " diye konuştu.

            -"UYGULANACAK FAİZ ENFLASYONDAN FAZLA OLMAMALI"

            Yeniden yapılandırmanın başarılı olabilmesi için olmazsa olmaz parametrelerin olması gerektiğini söyleyen Palandöken, "Başta, uygulanacak faiz, enflasyon oranından fazla olmamalıdır. Geri ödeme vadesi, eskiye göre daha uzun tutulmalıdır. Unutulmamalıdır ki borcunu öderken aynı zamanda yeni vergi ve primini de ödemesi gerekmektedir. Son olarak, taksitlendirilen borç için ayrıca bir faiz uygulanmamalıdır. Bu üç kuraldan biri olmazsa yapılandırma kimsenin işine yaramaz. Herkes hatırlayacaktır, 2008 yılında da bir taksitlendirme yapılmıştı ama esnafın yüzde 95`i bundan yararlanamadı. Çünkü esnafta mevcut gecikme zammı oranına göre hesaplanan borcu taksitle dahi ödeyecek para yoktu. Bunu herkesin iyi bilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

            -"ESNAFA VE İŞSİZE YENİ İŞ KAPILARI AÇILACAK"

            Vergi mükelleflerinin birikmiş 47 milyar lira vergi borcu olduğu gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu`nun da 23 milyarı işverenlerden, 21 milyarı da Bağ-Kur`lu esnaftan olmak üzere 44 milyar lira alacağının olduğunu belirten Palandöken, " Öte yandan 2008`de 35 milyar lira olan Bütçe`den SGK`ya aktarılan para, 2009`da 52.5 milyara çıkmış, 2010 yılında da Bütçe`den alacağı 60 milyarı bulacaktır. Yani, Devlet de borç yapılandırması sayesinde milyarlarca lira taze kaynağa kavuşacak. Yeni kaynak bulan devlet daha az borçlanarak, borçlanma maliyetini azalacaktır. Borcu nedeniyle yüzde 5`lik istihdam teşvikinden yararlanamayan esnaf, bu haktan yararlanmaya başlayacaktır. SGK`nın sağlık hizmetlerinden yararlanamayan esnafa hastane kapıları yeniden açılacaktır. Kamu ihalelerine giremeyen, KOSGEB kredileri ve teşvikler ile banka kredilerinden yararlanamayanların yasağı bitecek. Kredi imkanına kavuşan esnaf işini büyütüp işsize iş kapısı açacaktır" dedi.

 

YIL

GECİKME ZAMMI

HAZİNE FAİZİ

ÜFE

2006

30,0

21,5

11,58

2007

30,0

18,4

5,95

2008

30,0

19,2

8,11

2009

30,0

12,6

5,93

2010

23,4

8,2

9,03*

*Gecikme zammı aylık yüzde 2,5 ve yüzde 1,95`lik faizin yıllık basit usulle hesabını; Hazine faizi, yıllık ortalama borçlanma maliyetini; ÜFE, Aralık ayları itibari ile yıllık enflasyonu ifade ediyor. *2010 Ağustos ayı enflasyonu