• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "ANKARA SİTELERDE ÇALIŞAN SAYISI 150 BİNDEN 50 BİNLERE DÜŞTÜ"


 ANKARA - Bir zamanlar üretimin, istihdamın ve ihracatın en önemli merkezi olan Ankara Sitelerde bulunan mobilya esnafının sorunlarına acil çözüm beklediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Avrupa`da ihracatta İtalya`yı yakalama hedefi olan ve tarımdan sonra en fazla istihdam sağlayan Mobilya Sektörümüz destek bekliyor. Ülke ihracatının en fazla yükseldiği dönemde bile yeterince destek alamayan mobilya sektörümüz, teşvik edildiği taktirde işsizliğin yüzde 30 azalmasını sağlayacaktır. Çünkü ham ahşaptan meydana getirdiği mobilya el emeğinin ürünüdür " dedi.

            SORUNLAR ACİL MASAYA YATIRILMALI

            Ramazan Bayramının ve düğün sezonun yoğun olduğu yaz ayının geçtiğini ve mobilya sektörünün en hızlı satışlarının olması gereken bir dönemde beklenen verimi alamadığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bayram geçti, yaz bitti. Mobilya sektörünün en hızlı olması gereken dönemde elle tutulur, gözle görülür bir iş yoktur. Bakın daha önce 150 bine yakın çalışanı, 20 bin iş yeri olan 7 bin dönüm üzerine kurulu ülkemizin en büyük mobilya üretim merkezi Ankara Sitelerde bugün işletme sayısı 15 bine, çalışan sayısı 50 binler civarına düşerek küçülmüştür. Siteler esnafının sorunu çözülürse 2009 yılında 400 bin dolar olan ihracatı bir milyar dolara çıkarabilecek üretim gücü vardır. Ankara`daki işsizlik oranı da yüzde 50 oranında çözülür" diye konuştu.

 

            "ESNAF KREDİYE ULAŞAMIYOR"
            Esnafın kredi almakta sorunlar yaşadığını ve bu sorunların acilen kaldırılması gerektiğini de anlatan Palandöken, "Ülke genelinde olduğu gibi sitelerdeki esnafımızın da en büyük sorunlarının başında sosyal güvenlik primleri gelmektedir. Arkası yazılan çek ve senetler sicili bozduğu için krediye ulaşmada zorluk çıkarmaktadır. Yüksek enerji fiyatlarının düşürülmesinin yanında esnafımızın yanında çalıştırdığı işçilerin sigorta primlerine devletin mutlaka katkı sağlayarak sahip çıkmalıdır. Aksi halde mobilya sitelerindeki sorunu çözmek mümkün değil" şeklinde konuştu.