• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, " VERİLMEYEN HİZMETE TEFECİ FAİZİ UYGULANIYOR "


 ANKARA - Değişim ve dönüşüm sürecinde esnaf ve sanatkarın hem maddi hem de teknik desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, SGK`nın Bağ-Kur sisteminde de değişim ve dönüşüme gitmesi gerektiğini belirterek," Sosyal güvenlik sisteminde yeniden yapılanma artık şart. Çoğu esnaf ve sanatkar arkadaşımız almadığı sağlık hizmetine tefeci faizi ödemektedir " dedi.

            "HER 100 ESNAFTAN 70`İ BORÇLU"

Esnaf ve sanatkarın sorunlarının başında ödeyemediği sosyal güvenlik ve sağlık primlerinin geldiğini kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bu alanda yeniden yapılandırma şart. Çünkü, şuan her 100 esnaftan 70`inin SGK`ya prim borcu var. Bu da esnafın yüzde 70`inin ailesiyle birlikte sağlık hizmetlerinden faydalanamaması demektir. Bu konuda artık müjde değil, yeni bir düzenleme bekliyoruz. Sağlık primi ayrı, emeklilik primi ayrı olarak düzenlenmelidir. İnsanlar almadıkları sağlık hizmeti için prim ödememelidir. Oysa şuan alamadığımız sağlık hizmetine yaklaşık yüzde 23.4 oranında tefeci faizi ödüyoruz. Ayrıca emekli olup, geçinemediğinden esnaflık yapan vatandaşımızdan kesilen yüzde 14 sosyal güvenlik destek primi de kaldırılmalıdır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama mevcut değil" diye konuştu.

 

-"BİRİKMİŞ BORÇLARA YAPILANMA ŞART"

Esnaf ve sanatkarın sağlık hizmetlerinden tekrar yararlanabilmesi için biriken prim borçlarının sıfır faiz oranı ile yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğinin altını da çizen Palandöken, "Geçmişe dönük biriken borçlar için acil bir yapılanma şart. Ancak, bu yapılanma sadece biriken borçların taksitlendirilmesi yönünde olmamalıdır. Kesinlikle geçmişe dönük faiz uygulanmamalıdır. Çünkü, esnafımız almadığı sağlık hizmetinin bedelini zaten ödemektedir. Onun için birde buna tefeci faizi istenmemelidir. Bundan sonra SGK, esnaf ve sanatkarın primlerini emeklilik ve sağlık olarak ayırmalıdır. Esnafımız eğer primlerini ödeyemezse sadece emeklilik priminden sorumlu tutulmalı, alamadığı sağlık hizmetinin prim borcundan muaf olmalıdır" şeklinde konuştu.

 

-"DEVLET ALACAĞINI TAHSİL ETSİN"

Sosyal Güvenlik Prim borçlarının yanı sıra vergi borçlarının da aynı şekilde yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkarlarımızın kriz dönemlerinde en büyük sorunu, birikmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarıdır. Her 100 esnaf ve sanatkarın 70`inin Bağ-Kur`a prim borcu bulunmaktadır. Yine geçtiğimiz 2009 yılında esnafımız beyan ettiği her 100 liralık gelir vergisinin 47 lirasını ödeyememiştir. Bu sorunun çözümü için acilen yeniden yapılandırma şarttır. Biz devletimizden para istemiyoruz, aş istemiyoruz. Tersine mevcut borcumuzu ödemek için yeni bir yapılandırma istiyoruz. Hem borçların yapılandırılması ile esnaf sağlık hizmeti alacak hem de devlet alacağını tahsil ederek, bütçe açığı azalacaktır" ifadelerini kullandı.