• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, " E-HACİZ KAYIT DIŞILIĞI DAHA DA ARTIRIYOR"


 ANKARA- E-Haciz uygulamasının piyasaları zora soktuğunu, esnafı iş yapamaz hale getirdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Borcu olan esnaf, mal alan esnaf çek yazıyor. Çekin karşılığını bankaya yatırıp, rahatladım derken bankanın -çekin karşılığı yok, yatırdığınız parayı maliye haciz etti- demesiyle bütün dünyası allak-bullak oluyor. O insanın ticari itibarı ortadan kalkıyor. Çek kesemiyor, kara listeye alındığı için kredi de alamıyor. E-haciz durdurulmalı, esas çözüm esnafın borçlarının sıfır faiz ile uzun vadeli yeniden yapılandırılmasıdır" dedi.

            -"MALİYE ARAŞTIRMA YAPMALI"

Devletin, alacaklarına uyguladığı gecikme zammının banka kredi faizlerinden 3,5 kat fazla olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, "Vergi ve prim borcunu ödemek için bankadan kredi çekmek bile daha kârlıyken, kimse ` bu borçlar neden ödenmiyor ` diye sormuyor. Maliye`nin hacizden önce bunu araştırarak çözüm üretmesi lazım." şeklinde konuştu. 

           -"KİMSE BANKALARLA ÇALIŞMAZ"

E-haciz uygulamasının kayıt dışılığı artıracağını da vurgulayan Palandöken, "Artık kimse bankayla iş yapmak istemiyor. Çek sistemi işlemez bir hal aldı. Çekinin karşılığı olan para haczedildiği için karşılıksız çekten dolayı sorun yaşayan esnaf, artık çek kesemiyor. 8.000 TL`nin üzerindeki ödemelerin bankalardan yapılması zorunlu olduğu için bankadan ödenemeyen borç ve alacaklar için fatura da düzenlenmiyor. Böylelikle kayıt dışılıkta da ciddi bir artış görülüyor" dedi. 

           "HER GEÇEN GÜN ALEYHİMİZE İŞLİYOR"

50 milyar TL`nin üzerindeki bütçe açığından dolayı vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına esnaf ve sanatkar kadar devletin de ihtiyacı bulunduğu kaydeden TESK Genel Başkanı Palandöken, "Her geçen gün aleyhimize işliyor. Esnafın yüzde 70`i borçlu. Bu durumda esnaf da zarar ediyor, devlet de. Oysa borçların sıfır faizle uzun vadeli yeniden yapılandırılması halinde esnaf da devlet de rahat bir nefes alacaktır. Meclis, Ekim ayında açıldığında bu konunun öncelikli olarak ele alınmasını umuyoruz"  diye konuştu.