• E-Posta
  • Yazdır

TESK İSTİŞARE VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI VAN`DA YAPILDI


 VAN - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların son birkaç yıldır yaşadığı sıkıntılı değişim ve dönüşüm sürecinde devletten destek beklediğini söyledi. TESK esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları istişare ve değerlendirme toplantısı Van`da gerçekleştirildi. Bendevi Palandöken`in başkanlığında yapılan toplantıya 22 ilden esnaf ve sanatkarlar birlik başkanlarının yanı sıra genel sekreterleri katıldı.

Burada birlik başkanlarına seslenen Palandöken, bu toplantıda ise güven tazeleyerek yöneticilik görevini bir dönem daha sürdürmek üzere iş başına gelen birlik başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldiklerini kaydetti. TESK olarak hem teşkilatın hem de esnafın sesini dinlemeye ve duyurmaya çok önem verdiklerini ifade eden Palandöken, "Bu toplantıları da bu nedenle düzenli olarak yapıyoruz. Bildiğiniz gibi ülkemizin gündemi son derece hareketli. Bu yoğun gündemde esnafın da hep yer alması bizim öncelikli amacımız ve aynı zamanda görevimiz" dedi.

"ESNAFIMIZ ARTIK HAKSIZ REKABET İSTEMİYOR"

Görevde bulunduğu 3 yıllık çalışmaları da anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkarlarımız, son birkaç yıldır yaşadığı sıkıntılı değişim ve dönüşüm sürecinde devletten destek bekliyor. Esnafımız artık haksız rekabete uğramak istemiyor. Bu haksız rekabeti bazen büyük mağazalar bazen kamu kurumları oluşturuyor. Perakende sektörünün kuralsız ve büyükleri koruyan yapısı esnafın gelişmesini ve büyümesini engelliyor. Yüze yakın meslek dalı ve 100 binlerce esnaf bu ortamdan olumsuz etkileniyor. Kamu kurumlarımız da devletin imkanlarını kullanarak esnafla rekabete giriyor. Lokanta, pastane, otel, kuaför, fırın işleten çok sayıda kamu kurumu var. Bu kurumlar hizmetlerini üyeleri ile sınırlı tutmuyor, halka açıyorlar. Bu da esnafın iş kaybına neden oluyor. Haksız rekabeti ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığımız perakende sektörünün düzenlemesine ilişkin yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne (TBMM) sevk edilmeli ve bir an önce yürürlüğe konulmalıdır. Aksi halde esnaf ve sanatkar çok kısa zaman içerisinde yok olacak, üretim ve istihdam azalacak, sonuçta ülke ekonomisi zarara uğrayacaktır. Biz fazla bir şey istemiyoruz, istediğimiz rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele edebilmektir" diye konuştu.

 "ÇIKAN KANUNA BANKALAR UYMUYOR"
Değişim ve dönüşüm sürecinde esnaf ve sanatkarların hem maddi hem de teknik desteğe ihtiyacı olduğunu anlatan Bendevi Palandöken, işini geliştirmek, yenilemek isteyen esnafların kredi kullanmak istediğini, ancak karşısına bankalar tarafından kara liste çıkartıldığını ifade etti. Bankaların devletin çıkardığı kanunlara uymadığını kaydeden Palandöken, esnaf ve sanatkarların bir diğer önemli sorununun ise ödenemeyen sosyal güvenlik primleri ile vergi borçları olduğunu kaydederek, "Bu alanda bir yeniden  yapılandırma müjdesi bekliyoruz. Sağlık hizmetlerinden yararlanamayan esnafımızın biriken sağlık primleri için düşük faiz oranı ile yeniden yapılandırmaya gidilmelidir. Vergi borçları da aynı şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Esnaf ve sanatkarlarımızın kriz dönemlerinde en büyük sorunu, birikmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarıdır. Her 100 esnaf ve sanatkarın 63`ünün Bağ-Kur`a prim borcu bulunmaktadır. Bu da her 100 esnaftan 63 kişinin ve ailesinin sağlık hizmetlerinden faydalanamaması demektir. Yine geçtiğimiz 2009 yılında esnafımız beyan ettiği her 100 liralık gelir vergisinin 47 lirasını ödeyememiştir. Bu sorunun çözümü için acilen yeniden düşük faizli bir yapılandırma şarttır. Biz devletimizden para istemiyoruz, aş istemiyoruz. Tersine mevcut borcumuzu ödemek için yeni bir yapılandırma istiyoruz. Bu şartlarda bu borçları ödeme imkanımız yoktur" ifadelerini kullandı.

"KOSGEB ESNAFI DAHA ÇOK DESTEKLEMELİ"
KOSGEB desteklerinden esnaf ve sanatkarın daha çok yararlanması gerektiğini, bunun için de sürecin basitleştirilmesi ve esnafa özel destek paketleri hazırlanmasını beklediklerini ifade eden Palandöken, "Esnafımız kriz nedeniyle açıklanan teşvik paketlerinde yer almadı. Ama krizden en çok esnaf etkilendi. Bu açıdan piyasaları canlandırmak, esnafa da bir nebze nefes aldıracak teşvik paketi bekliyoruz. Açıklanan teşvik paketlerinde sanayici ve tüccara sağlanan imkanlar, esnaf ve sanatkar kesimine de mutlaka sağlanmalıdır. Esnaf ve sanatkarımıza yönelik teşvik paketinde; yeni işyeri açacak esnaf ve sanatkarlara 5 yıl süreyle vergi indirimi, nakliyeci esnafına ÖTV indirimli akaryakıt, şoför esnafına bir kereye mahsus KDV ve ÖTV alınmadan araçlarını yenileme imkanı, esnafın yanında çalışanların sosyal güvenlik primlerinde indirim, kalfaların sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, esnaf ve sanatkar işletmelerinin tükettiği enerji fiyatlarında indirime gidilmesi, Halk Bankası tarafından kullandırılan esnaf kredilerinde değişik alternatifler getirilmesi, kredilerin yüzde sıfırdan başlayan faizlerle çeşitlendirilmesi aklımıza gelen ilk önerilerimizdir. Üstelik bunlar devleti gelir kaybına uğratmayan, aksine sağladığı canlılık ile istihdamı arttıracak, ekonomiyi canlandıracak olan önerilerdir" diye konuştu.

Şoför ve nakliyeci esnafının karayolu taşıma mevzuatı ile getirilen sorumlulukları yerine getiremediğini de belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu yükün hafifletilmesini zorunlu gördüklerini aksi halde binlerce şoför ve nakliyecinin işsiz kalacağını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kalkınmada öncelikli iller ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde özellikle esnaf ve sanatkara ucuz enerji sağlanması, vergi ve SSK primlerinin düşürülmesi gerekir. TÜİK verilerine göre istihdamın yüzde 62`ye yakın bölümünü mikro işletmeler oluşturmaktadır. Mikro işletmelerin büyük bir bölümü ise esnaf-sanatkar işletmeleridir. Kendileri ile birlikte büyük bir kitleye istihdam imkanı sağlayan, devletin başta istihdam olmak üzere yükünü azaltan esnaf ve sanatkarlar, aynı zamanda geleneksel usta-çırak ilişkisi ile iş piyasasına nitelikli eleman da yetiştirmektedir. Esnaf-sanatkar, ülkemizde her tür krizden en fazla etkilenen, buna karşılık her türlü destekten ve teşvikten de en az yararlanan kesimdir. Hükümetlerce hazırlanan plan ve projeler içinde hak ettiği yeri alamayan esnaf-sanatkarlarımız büyük olmayan ama bir türlü çözülemeyen sorunlar içerisinde adeta boğulmaktadırlar. Bu sorunların çözümü için destek bekliyoruz."

"GELİR KAYNAKLARIMIZ KISITLI"
Esnaf teşkilatının en önemli sorunlarının başında ustalık belgesi geldiğini de ifade eden Palandöken, "Bu sorunun çözümü için ilk adım atıldı. Devamının yani kalıcı çözümün gelmesini bekliyoruz. Teşkilatımız gelir kaynaklarının az olması nedeniyle hizmet üretmekte zorlanıyor. Mutlaka yeni gelir kaynakları oluşturmamız gerekiyor. Bu yeni kaynaklar kapsamında, esnaf ve sanatkarların ödedikleri harçlar ve işlem ücretlerinden esnaf teşkilatına da pay verilmelidir ve esnaf ve sanatkarların defter tasdikleri birliklerimizde yapılabilmelidir" görüşlerini dile getirdi.

Düzenlenen toplantının açılışında bir konuşma yapan Van Esnaf ve Sanatkarları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan ise bölge esnafı olarak huzurlu bir ortamlarının olmadığını kaydetti. Türkiye`nin içinde bulunduğu sıkıntıları en fazla bölge esnafları olarak kendilerinin çektiğini ifade eden Alpaslan, esnaf ve sanatkarlar olarak güç birliği yapmaları gerektiğini kaydetti. Alpaslan, "Biz Doğusuyla Batısıyla tüm Türkiye olarak bir vücuduz. Birimizin yaşadığı sıkıntı vücudun diğer organları tarafından da hissediliyor ve aynı acıyı onlarda çekiyor. Biz esnaf ve sanatkarlar olarak güç birliği yaparak yaşanan bu acıyı dindirmeliyiz ve el birliği ile üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Palandöken, esnaf ve sanatkarların sorun ve sıkıntılarını dinledi. Üç gün devam edecek olan istişare toplantısının ardında bir bildiri yayınlanacağı kaydedildi.