• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN`DEN KANTİN VE SERVİS UYARISI


 ANKARA - Eylül ayında başlayacak eğitim-öğretim yılı için hazırlıkların şimdiden başlaması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın okullarına güvenli ulaşımı ve okulda bulundukları süre içinde sağlıklı beslenmeleri için şimdiden tedbir alınması ve bu tedbirler kapsamında hazırlıkların başlatılması gerekiyor. Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı yaklaşık 42 bin okulun yaklaşık 30 binin de kantin bulunuyor. Bu kantinlerin müşterileri 15 milyon öğrenci. Basında sık sık çocukların sağlıksız beslendiği, okul servislerinin tehlike yarattığı vurgulanır. Kuşkusuz bu haberler içinde gerçek payı olanlar vardır. Ancak geneli itibarıyla yaşanan sorunlar, bu konuda gerekli çalışmaların yapılmamasından kaynaklanıyor" dedi.

-"OKUL VE SERVİS ARAÇLARINDA İHALE YÖNTEMİ ÖNEMLİ"

Okul ve kurum kantinlerinin ihale yöntemi ile verildiğini kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kantin ve servis araçları ihaleleri 15 milyon öğrencimizi ilgilendirdiği için tek değerlendirme kriteri, ucuz hizmet olmamalıdır. Milyonlarca dolarlık bu pazarda kalite ve sağlanan hizmetin güvenilirliği ön planda tutulmalıdır.Kantinlerin, daha sağlıklı koşullarda çocuklarımızı obeziteden uzak tutacak, kaliteli ürünlerin hijyenik koşullarda sunabilmesi için yeniden yapılanmaya gidilmesinde yarar vardır. TESK`in oluşturacağı bir yapı içinde beslenme uzmanları ve diyetisyenlerin kalori hesabı yapılmak suretiyle hazırlanacak sağlığa uygun, hijyenik ürünlerin kantinlerde satılması sağlanacağı  bu yeniden yapılanmayı, TESK olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde başlatmayı öneriyoruz` diye konuştu.

-"OKUL SERVİS HİZMETLERİ  TESK`E DEVREDİLMELİDİR"

Keza servis araçlarının da doğrudan öğrencilerin can güvenliği ile ilgili çok büyük önem taşıdığını söyleyen Bendevi Palandöken, "Milyonlarca öğrencimiz trafiğe çıkıyor. Yaşanan sorunların üzerine hassasiyetle gidilmelidir. Çünkü bu konuda yapılan hataların telafisi çok zor. Servis araçlarının bakımına, şoförlerin güvenilirliğine ve araçların periyodik denetimlerinin yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. Okullarımız servis araçları konusunda TESK`e bağlı Odalar ile yakın işbirliği içinde olmalıdır. Bu konuda da Milli Eğitim Bakanlığımız ile işbirliği içinde gerekli düzenlemelerin yapılmasında yarar görüyoruz" dedi.