• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, " AVM`LER ŞİMDİ DE TURİZM BÖLGELERİNDE ESNAFA ZARAR VERİYOR "


ANKARA - Alışveriş Merkezlerinin turizm bölgelerinde ayılmalarına ve turistlere yapılan uygulamaların olumsuz boyutlara ulaştığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnafın kapısının önünden alınan turistler ` Shopping Center ` adındaki alışveriş merkezlerine götürülüyorlar. Turistin esnaftaki fiyatları görüp karşılaştırma yapması bile engelleniyor" dedi.
 

 `HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ ESNAFI YOK EDİYOR"

 
Ülkemize gelen turist sayısında yüzde 10 artış olmasına rağmen `Her şey Dahil` sisteminin turistin esnaftan alışveriş yapmasını engellediğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnafımızın sorunu sadece bununla da kalmıyor. Yurt dışından gelen turistleri çarşı esnafına gitmeden bazı acentelerle anlaşan büyük alışveriş merkezleri turistin esnaftan alışveriş yapmasını engelliyor. Turist, büyük alış merkezinde bedelinden yüksek fiyata aldığı malı, esnaftan alışveriş yapamadığı için fiyat karşılaştırması yapamıyor. Esnafın olmadığı yerde rekabet olmaz. Büyük sermaye tekelleşmek istiyor. Bu durumun önüne geçilmesi için `Perakende Yasası`nın çıkması gerekiyor" dedi.


 " TATİL BÖLGELERİNE YENİ ŞUBELER AÇILIYOR"


Tatil mevsiminin başlamasıyla, büyük şehirlerden tatil yörelerine giden vatandaşı oralarda da rahat bırakmayan Alışveriş Merkezleri (AVM) servislerle kapı kapı müşteri toplayarak esnafa zarar vermeye devam ettiklerini belirten Palandöken konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, `İş yapabilmek için yaz sezonunun başlamasını bekleyen esnafımız hayal kırıklığına uğradı. Dükkanına masraf yaparak yenileyen, yeni mallar getiren esnaf siftah yapmakta zorlanıyor. Büyük şehirlerde her köşe başını tutan hiper ve süpermarket zincirleri, Büyükşehirlerde yazın düşen cirosunu yazlık yerlere hızla şube açarak yükseltmeye devam ediyorlar. Olan esnafımıza oluyor" diye konuştu.