• E-Posta
  • Yazdır

İSTİHDAM KONUSUNDA TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONUNUN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ


-Ülkemizde işgücü yapısı  son 50 yılda önemli değişimler geçirmiştir.
-Türkiye bir yandan tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş sürecini yaşamakta, diğer yandan hızlı nüfus artışı baskısıyla her yıl yüz binlerce kişiye iş yaratma sorunu ile karşı karşıya bulunmaktadır.
-Son yıllarda kamu eleman alımını önemli oranda kısmıştır. Bu da işsizliği önlemekte en önemli görevi iş hayatına vermektedir.
-Endüstride bir kişiye iş yaratmanın maliyeti yüz bin dolarlarla ölçülmektedir. Üstelik hızlı teknolojik gelişmeler endüstride insan emeğine olan ihtiyacı giderek azaltmaktadır.
-Yaşanan ekonomik krizler sonucunda son iki yılda işsizlik hızlı sıçramalar göstermiş ve %14`leri aşarak ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir.
-İşsizliği önlemek için acil ve sonuç alıcı tedbirler alınmazsa toplumsal sorunlarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır.
-Şimdiye kadar istihdamı arttırmak için çeşitli teşvik programları uygulanmıştır. Ancak bilimsel bazı araştırmalar bu teşviklerin yeteri kadar etkili olmadığını, sadece kayıt dışı çalışmayı küçük oranda kayıt altına aldığını, teşvik edilen bölgede istihdam ve katma değer yaratmada beklenen yararı sağlamadığını göstermektedir.
-Krizle mücadele için çıkarılan paketlerin hemen hepsi büyük ölçekli işletmelere ve büyük yatırımlara yönelik olmuştur.
-Bu yönüyle Devlet küçük işletme olan on binlerce esnaf ve sanatkarları asla dikkate almamıştır. Ancak bu sonuçlar göstermektedir ki; istihdamın arttırılmasının anahtarı esnaf ve sanatkarlardadır.
-Ülkemizde işletmelerin %95`inde 10`dan az kişi çalışmakta, Devlet sadece kalan %5`e destek vermektedir. Bu yönüyle Devlet eliyle haksız rekabet yaratıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
-TESK gerek gençleri çıraklık eğitimi ile nitelikli hale getirip esnaf olmaya teşvik etmekte, gerek kadınları iş hayatına katılmaya özendirmek için projeler yürütmektedir. Ülkemiz işgücünün yarısına yakını TESK`e kayıtlı işletmelerde istihdam edilmektedir. Ama bu işletmeler Devletten istihdam artışını özendirecek hemen hiçbir destek alamamaktadır.


ÖNERİLER

-Ülkemizde özellikle genç işsizliği yüksek orandadır. Bu genç işgücünü mesleki eğitimle nitelikli hale getirip  girişimci olmaya özendirmek en önemli tedbirlerden biri olmalıdır.
-Öncelikle İŞKUR tarafından işgücü piyasasına ilişkin veriler daha kapsamlı oluşturulmalı, işgücü ihtiyaç analizleri her il için düzenli ve sürekli olarak yapılmalıdır.
-Hangi alanda işçiye ihtiyaç olduğu tespitine dayanarak mesleki eğitim planlanmalı, ihtiyaç olmayan alanlarda eleman yetiştirilmemelidir.
-Küçük işletmeler ağır sosyal güvenlik primlerini karşılayamadıkları için eleman çalıştıramamaktadır. Bu işletmelerde sosyal güvenlik primleri azaltılmalıdır. Esnaf hem kendisinin hem de çalışanının primini ödemek zorundadır. Bu da ciddi bir yük oluşturmaktadır.
-Asgari ücretten vergi alınmamalıdır.
-Vergi teşvikleri küçük işletmelerin yararlanacağı hale getirilmelidir. 10`dan az kişinin çalıştığı işletmelerde de Devlet aldığı vergilerde indirime gitmelidir.
-Çıraklık eğitimine devam eden gençlerin kalfa olduktan sonra sosyal güvenlik primleri çıraklarda olduğu gibi Devlet tarafından karşılanmalıdır.
-İşsizlik Sigortası Fonunda biriken meblağ aktif işgücü politikaları çerçevesinde işsizlerin mesleki nitelik kazandırılarak istihdam edilmeleri ile ilgili çalışmalarda da kullanılmalıdır.
-Başta eğitimli gençler ve kadınlar olmak üzere  girişimcilik desteklenmelidir. Girişimcilere yönelik mikro kredi ve hibe mekanizmaları oluşturulmalıdır.
-Esnaf-sanatkarların da dahil olduğu bağımsız çalışanlar için bir işsizlik sigortası fonu kurulmalı ya da mevcut İşsizlik Sigortası Fonuna bu kesim de dahil edilmelidir.

SONUÇ 


Esnaf- sanatkarlar ve küçük işletmeler, bireysel ve özel girişim olarak istihdam yaratmadaki etkinlikleri ve esneklikleri, konjonktürel dalgalanmalara uyum kabiliyetleri, bölgelerarası gelişmişlik farklılıklarının giderilmesindeki önemleri dikkate alınarak; başta eğitim, vergi, kredi, finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama olmak üzere her yönden desteklenmeli ve gelişmeleri sağlanmalıdır. Bu yapıldığı zaman istihdam artışı da bunun beraberinde gelecektir.