• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, -" ÇIRAK DAHİ ÇALIŞTIRAMAYAN KÜÇÜK ESNAF MÜHENDİSİ NASIL ÇALIŞTIRSIN ? "


 ANKARA - Her şeyden önce küresel mali krizden olumsuz etkilenmiş olan ve büyük işletmelerin haksız rekabeti ile karşı karşıya kalan esnaf ve sanatkarların üzerindeki büyük mali yükün yeni karar ile ortadan kalkacağını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Aynı zamanda bu düzenleme AB uyum sürecine de uygundur. AB`ye uyum kapsamında pek çok yasanın değiştiği günümüzde, AB mevzuatına uyumlu olarak hazırlanan söz konusu tasarıya karşı çıkmak da kendi içerisinde büyük bir çelişkidir. Yeni yasa ile halk sağlığı açısından tehlike oluşturacak bir durum da ortaya çıkmayacaktır. Çünkü; bir işletmenin ücretini kendisinin ödediği bir gıda mühendisi tarafından ne kadar objektif denetlendiği tartışmalıdır. Kaldı ki; bu işletmelerde çalışan kişiler mesleki eğitimden geçerek ustalık belgesi almış kişilerdir. Yani söz konusu esnaf ve sanatkarlar işletmelerinde mesleki faaliyetinde ehil kimseler çalışmaktadır` dedi.

`ÇIRAK ÇALIŞTIRAMAYAN, MÜHENDİSİ NASIL ÇALIŞTIRSIN`

 TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi beklenen, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı Taslağının 22`inci maddesinde yer alan, mikro ölçekli on binlerce esnaf ve sanatkarın mühendis istihdam etme zorunluluğunu kaldıran düzenlemenin, aynen muhafaza edilmesinin pek çok problemi ortadan kaldıracağını belirten Palandöken, `Çırak dahi çalıştıramayan küçük esnaf ve sanatkarımız, mühendisi nasıl çalıştırsın. Keşke esnafımızın imkanı olsa da mühendislerimizi çalıştırabilsek. Ancak, bu ekonomik şartlarda böyle bir imkanımız yoktur` diye konuştu.

`TÜKETİCİ SAĞLIĞI BİZİM ÖNCELİĞİMİZDİR`

TESK olarak; bu işletmelerin Devlet tarafından etkin ve işinde ehil kimseler tarafından denetlenmesinin her zaman yanında olduklarını kaydeden Bendevi Palandöken, `Tüketici sağlığı öncelikli hedefimiz ise, bu hedef ancak Devlet tarafından etkin bir şekilde yapılan denetimle sağlanabilir. En önemlisi esnafımız kendi yemediğini müşterisine yedirmez.` şeklinde konuştu.