• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, " ESNAF, DÜĞÜN SEZONUNU BEKLİYOR "


Ekonomik krizin etkisiyle yaşam mücadelesi veren esnaf ve sanatkarların düğün sezonunun başlamasını beklediğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ekonomik sıkıntı nedeniyle özel günleri bekleyen esnaf, maalesef umduğunu bulamadı. Şimdi düğün sezonu başladığından, alışverişe çıkanlar çoğalıyor. Evlenmek isteyen gençlere düşük faizli kredi verilerek, 8 milyar dolarlık düğün sektörünün acilen canlandırılmasını istiyoruz` dedi.

ANKARA - Küresel ekonomik krizin etkisiyle yaşam mücadelesi veren esnaf ve sanatkarların düğün sezonunun başlamasını beklediğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ekonomik sıkıntı nedeniyle özel günleri bekleyen esnaf, maalesef umduğunu bulamadı. Şimdi düğün sezonu başladığından, alışverişe çıkanlar çoğalıyor. Evlenmek isteyen gençlere düşük faizli kredi verilerek, 8 milyar dolarlık düğün sektörünün acilen canlandırılmasını istiyoruz` dedi.

            -`HER YIL 650 BİN ÇİFT EVLENİYOR`

Ülke genelinde yılda yaklaşık 650 binin üzerinde genç çiftin evlendiğini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Global krizin etkisiyle ev kuracakların sayısında düşüş yaşanması, piyasaları daraltılmış ve  esnaf umduğunu bulamamıştı. Bu yıl sektörün canlanmasını bekliyoruz. Bankalarımız, ellerindeki  50 milyar liradan fazla mevduatı evlenecek gençlere düşük faizle verebilir. Bu da düğün sektörü dediğimiz, mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan matbaacıya, düğün salonundan kuaförüne, pastacısından taksicisine, emlakçısından inşaatçısına kadar uzanan binlerce esnaf ve sanatkar ile işletmeyi yakından ilgilendiren 8 milyar dolarlık bir sektörün canlanması anlamına gelir. Bu sektörün hareketlenmesinin hem ülkemiz hem de esnaf ve sanatkarımız açısından büyük önemi vardır. Böylece bir yandan evlenemeyen gençlerin yuva kurmalarına destek verirken diğer yandan da  ekonomik büyümeye önemli bir katkı sağlamış oluruz` diye konuştu.
 

-`EVLENEN ÇİFTLERE KDV VE ÖTV İNDİRİMİ YAPILSIN`

Durgun geçen kış döneminde, sermayesinden yiyen, borçları artan esnaf ve sanatkarın, piyasaları canlandıran özel günlerin ve düğün sezonu gibi dönemlerin dertlerine deva olmasını beklediğini kaydeden Palandöken, geçen yıl yapılan ve özellikle evlenecek çiftlerin alış veriş maliyetlerini düşüren beyaz eşya KDV ve ÖTV indiriminin bir benzerinin bu yıl da yapılmasının, piyasalara doping etkisi sağlayacağını  vurguladı. Bendevi Palandöken, `2009 yılında yapılan KDV ve ÖTV indirimi bu yıl da uygulanırsa, evlenecek çiftlere özellikle damat adaylarına rahat bir nefes aldırır, sektöre de hareket getirir.  Bu hareketlilik, birçok sektörde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarımız ile piyasayı son derece olumlu olarak  etkileyecektir. Ayrıca yapılacak KDV ve ÖTV indirimi, evlenecek genç çiftlerimizin masraflarına bir katkı, bir nevi düğün hediyesi olur` şeklinde konuştu.