• E-Posta
  • Yazdır

TESK` DEN SINAVSIZ ÜNİVERSİTEYE İLK ADIM


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Avustralya devlet meslek eğitim kurumu TAFENSW`in Türkiye temsilcisi TAFE Türkiye ile TESK`in işbirliği çerçevesinde Ankara`da Eylül ayında eğitime başlayacak İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji`nin lise mezunlarına temel İngilizce ve mesleki eğitim vereceğini açıkladı. Palandöken, gençlerin böylece Avustralya, Avrupa ve Asya ülkelerinde iş ve eğitim olanağına kavuşacağını söyledi.

TAFE Türkiye ile TESK arasında İngilizce ve mesleki eğitim protokolünün imzalanması öncesi yapılan basın toplantısında konuşan Palandöken, Türkiye`nin genç bir nüfus yapısına sahip olduğunu belirterek, genç nüfus arasındaki işsizlik oranının yüzde 20`leri geçtiğini ifade etti. Palandöken, Türkiye`nin işgücüne katılma, verimlilik ve işgücü yapısı bakımından birçok gelişmiş ülkeye nazaran dezavantajlı olduğunu kaydederek, işgücü arzı ile iş gücü talebi arasında nitelik yönünden uyuşmazlık bulunduğunu vurguladı. Palandöken, işsizlik oranının yüzde 14.5 olduğunu hatırlatarak, gerçekte resmi rakamların ötesinde bir işsizlik olduğunu belirtti.

-"GENÇLERE ÜNİVERSİTEYE DEVAM İMKANI SUNUYORUZ"-

Palandöken, kurulacak TESK İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji ile lise mezunu gençlere iyi derecede İngilizce, kaliteli mesleki eğitim verileceğini açıklayarak, kalifiye eleman yetiştirmeyi ve gençlere üniversiteye devam etme imkanı sunmayı hedeflediklerini kaydetti. Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü: "21. yüzyılın iş piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak, iyi derecede İngilizce bilen, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin ürünü olan araç-gereç ve materyalleri kullanabilen ve mesleğinin teorik bilgisi ile pratiğini uyumlu şekilde üstünde taşıyabilen eleman yetiştirmek en büyük hedefimiz olacaktır. Mesleki eğitim en az talep gören eğitim türüdür. Çıraklık eğitim ise neredeyse hiç telaffuz edilmeyen bir eğitim modelidir. Oysa iş piyasasında mesleki eğitimden geçmiş nitelikli eleman olan ihtiyaç had safhadadır. Birçok işletme nitelikli eleman bulamamaktan yakınırken, birçok genç de işsiz dolaşmaktadır. Konfederasyonumuz, TESK İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji ile bu sorunun çözümünde uygun bir model yaratmayı arzu etmektedir. Kolejin kurulması ve işletilmesi konusunda Avustralya`nın en tanınmış mesleki eğitim enstitüsü ve kolejlerini içeren Technical and Further Education New South Wales Institute (TAFENSW) ile işbirliği yapılmaktadır."

-"TÜRKİYE`DE YA DA YURTDIŞINDA İŞ İMKANI"-

Palandöken, kolej eğitiminin öğrencilere sağlayacağı imkanlarla kısa sürede üniversite bitirebileceğini ve uluslararası alanda tanınan sertifika alacağını söyleyerek, eğitimin olanaklarını şöyle anlattı: "Öğrencilere, Avustralya`nın devlet eğitim kurumu olan TAFENSW işbirliği ile, seçtikleri mesleki alanlarda çağdaş ve uluslararası bilgilere ulaşabilecek sev sağlanacak. Bilişim teknolojileri, uluslararası ticaret, iş idaresi, ve e-ticaret gibi alanlarda mesleki eğitim imkanı sağlanacak. Öğrenciler, İngilizce meslek eğitimi sonrasında elde ettikleri uluslararası geçerliliği olan sertifika ile isterlerse, Türkiye`de ya da yurtdışında işe başvurabileceklerdir. Koleji bitiren öğrenciler üniversiteye gitmek istedikleri takdirde, Türkiye`de tamamladıkları İngilizce hazırlık ve mesleki eğitimin birinci yılı için muafiyet alıp, üniversitenin tamamını alıp, üniversitenin tamamını okumak yerine 2 ya da 2.5 yıl daha eğitim görerek üniversite mezunu olabilecekler. Böylece sınavsız olarak Türkiye`deki bir çk üniversiteden daha ucuza, daha kısa sürede tüm dünyanın tanıdığı Avustralya üniversitelerinde okuma olanağına sahip olabilecekler."

-İSTİHDAM SAĞLAYACAK-

Kolejin ve uygulanacak modelin Türkiye`deki istihdam ve eğitim sorununun çözümüne katkı sunacağını kaydeden Palandöken, bir soru üzerine ilk aşamada 150-200 öğrencinin bu eğitime katılabileceğini, talebin büyümesi durumunda eğitim modelini yaygınlaştıracaklarını söyledi. Pilot bölgenin Ankara olduğunu dile getiren Palandöken, Eylül ayında eğitime başlanacağını kaydetti.

-"SİSTEMİN AMACI VASIFLARI GELİŞTİRMEK"-

Basın toplantısında konuşan Avustralya Başkonsolosu Geoffrey Rea ise, mesleki eğitimin daha geniş sektörlere entegrasyonu için bu projeye başladıklarını kaydederek, mesleki eğitimin müşteri odaklı olduğunu yani öğrenci odaklı olduğunu ve işveren ile çalışanların da önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Rea, bu sistemin Avustralya`da ulusal mutabakat gördüğünü belirterek, sistemde önde tutulan konunun esneklik olduğunu vurguladı. Rea, istihdam alanında sürekli değişen ve dinamik özellik gösteren, ihtiyacı karşılayan bu sistemin vasıfları geliştirme amacı taşıdığını dile getirdi.

-"AVUSTRALYA`DAKİ ÜNİVERSİTELERE GEÇİŞ İMKANI"-

TAFE Türkiye`nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehduh Güney, 3-4 yıldır bu projenin üzerinde çok sıkı çalıştıklarını belirterek, Türkiye`nin kalifiye eleman ihtiyacını bir nebze de olsa çözümüne katkıda bulunacaklarını belirtti. Güney, yeterli derecede İngilizce eğitimi alan lise öğrencilerinin seçtikleri alanda mesleki eğitim alacağını ve öğrencinin istemesi durumunda Avustralya`daki üniversitelere geçiş yapabileceğini vurguladı.

-"İNGİLTERE VE AVRUPA`DA TERCİH EDİLEN NİTELİKLER VERİLİYOR"-

Avustralya Yeni Güney Galler Eyaleti Eğitim Bakanlığı ve TAFENSW Uluslararası Projeler Finans Direktörü Madelinka Sulic, projenin Eylül ayında Ankara`da başlatılacağını söyleyerek, bu eğitim alacak öğrencilerin hem Türkiye`de hem Türkiye dışında aranan eleman olacağını ifade etti. Sulic, projede mühendislikten, uluslararası siyasete kadar farklı dallarda eğitim olacağını belirterek, bu eğitime katılacak öğrencilere Avustralya`da geçerli olacak kredilerin sağlanmasının amaçlandığını açıkladı Sulic, projenin kilit noktaları dediği konuları da anlattı. Sulic, Avustralya`da her 12 kişiden birinin kendi alanında çalışırken, mesleğinde ilerlemek için bu sistemden yararlandığını dile getirdi. Bu eğitime katılanların yüzde 30`undan fazlasının üniversite mezunu iyede İngilizce eğitimi olduğunu kaydeden Sulic, sözlerini şöyle sürdürdü: "Endüstri alanında bilişim teknolojileri, robotik, güvenlik, turizmde hizmet sektörü, ziraat mühendisliği, hayvancılık ve çevre ile ilgili olan bilimleri içeren farklı gruplar, metal mühendislik alanları, inşaat sektörü, perakende ve diğer toptan satış konuları, idari konular, finans, mali işler, uluslararası ilişkiler gibi medya ve eğlence sektörü, adli tıp, gibi konularda eğitimleri de içeriyor. İngiltere, Avrupa ve Asya ülkelerinde tercih edilen niteliklere yönelik eğitim veriliyor."