• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, " SADECE ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BİZİM MARKET YASASININ BİRAN ÖNCE ÇIKARILMASI GEREKTİĞİNDE NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZU GÖSTERMEKTEDİR "


 ANKARA - Et fiyatlarındaki artışın ülke genelindeki kasapların yavaş yavaş kapanması ve Büyük Marketlerin Devreye girmesi nedeniyle fiyatlarda tekelleşme olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ülke genelinde et darlığı yok. Et fiyatlarındaki yükselişin sebebi bakkal, manav, ayakkabıcı, mobilya, konfeksiyon, ulaştırma gibi toplam 57 meslek dalında olmak üzere kasaplarında Büyük Marketler karşısında tutunamaması ve bir bir kapanması nedeniyle oluşan tekelleşmeden dolayı et fiyatları sürekli yükselmektedir. Yani  Spekülatörler et fiyatlarının düşmesini istemiyor. Fiyatları yüksek tutuyor " dedi.

-"TEKELLEŞMİYİ BÜYÜK MAĞAZALAR OLUŞTURUYOR "

Et fiyatlarındaki artışın kendilerini haklı çıkardığını ve biran önce Büyük Mağazalar Alış Veriş Kanun tasarısı taslağının çıkması gerektiğini belirterek konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçen yıldan bu yana hızla yükselen et fiyatlarının son aylarda daha da artmasının vatandaşı sıkıntıya soktuğunu belirterek şunları ifade etti;  "Etteki bu aşırı fiyat artışı normal değil. Büyük et spekülatörleri fiyatları yüksek tutuyorlar. Bunun en büyük sebebi ise Büyük Alışveriş Merkezleri Kanun yasa tasarısı taslağının çıkmamasıdır. Çünkü, küçük esnaf ve sanatkarlar bu büyük alışveriş merkezleri karşısında tutunamadıkları için bir bir kapanmaktadırlar. Büyük mağazalar başta et olmak üzere bakkal, manav, ayakkabı, konfeksiyon ve mobilya gibi birçok sektörde fiyatları kendileri belirliyor ve tekelleşme gidiyorlar. Küçük esnaf yok olursa ette olduğu gibi, manav, bakkal, giyim 57 alanda fiyatlarda tekelleşme yaşanması kaçınılmaz. "

 

-" BÜYÜK MAĞAZALAR KANUN TASLAĞI ACİLEN ÇIKARILMALI "


Zaten alım gücü kalmayan, ekonomik krizler ve kredi kartları nedeniyle borç batağında olan tüketicinin korunması için Büyük Mağazalar Kanun yasa tasarısı taslağının biran önce çıkarılması gerektiğinin altını çizen Bendevi Palandöken, "Şuan başta et olmak üzere her alanda halkımız ihtiyaçlarını sadece vitrinlerde seyrederek gidermeye çalışıyor. Halkın biran önce tekelleşmeden kurtarılması için yasa mutlaka zaman kaybedilmeden çıkarılmalıdır. İşsizliğin yüzde 14,5`lara vardığı günümüzde bu sayının daha da artmaması için yasanın zaman kaybedilmeden çıkarılmasında fayda vardır " diye konuştu.