• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, " SGK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI ÖNEMLİ "


ANKARA - Ocak ayı işsizlik oranının bir puan daha artarak yüzde 14,5 olması, işsiz sayısının da 3 milyon 591 bine çıkmasını değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, " 2010 yılı ilk çeyreğinde işsizlik oranlarının yüksek seyredeceği görülüyor. İşsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacak işveren primlerinin düşürülmesi önemli. Şu an işveren priminin yüzde 5`lik kısmını devlet karşılıyor ama bu destekten esnaf yararlanamıyor. Çünkü bu teşvikten yararlanabilmek için prim borcu olmama şartı var. Esnafın 3`te 2`si borçlu durumda, eğer prim borçları yeniden yapılandırılırsa, esnafın yükü hafifler ve istihdam artışı sağlanır " dedi.

"60 AY VE SIFIR FAİZ İLE PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILMALI"
TESK olarak borçların yeniden yapılandırılmasında dikkat edilecek hususları önemle vurguladıklarını söyleyen Palandöken, "Yapılması gereken, kısa vadeli değil, en az 60 ay vadeli ve sıfır "0" faiz uygulanarak prim borçlarının taksitlendirilmesine imkan sağlanmalıdır. Bilhassa ana borca uygulanan yüksek faizden 5-10 kat büyüyen prim borcu ödemeyi zorlaştırmaktadır. Şu ana kadar birikmiş borç, enflasyon oranında yeniden değerlendirmeye tabi tutularak indirilirse yeniden yapılandırmadan sonuç alınabilecektir. 2008 yılında çıkarılan prim affından faydalanan 250 bin kişinin geri ödemesini yapamaması, kısa vadeli yapılandırma ve toplam borca uygulanan yüksek faizden kaynaklanmıştır" diye konuştu.


"SGK`DA 18`İNCİ YAPILANMAYA İHTİYAÇ VAR"
SGK primlerinde defalarca yapılanma olduğunu ve yeni bir yapılanmaya  ihtiyaç olduğunu belirten Palandöken, "Bu koşullar devam ettiği sürece 19. kez de yapılanma olur. Borçların bir daha yapılandırılmaması için gecikme zamlarının düşürülmesi gerekir. Enflasyon yıllık yüzde 5 düzeyindeyken aylık yüzde 3 gecikme cezası alırsanız her zaman yeniden yapılandırma yapmak zorunda kalırsınız. Bu şartlarla 19. kez de yapılandırma olur, 20. kez de. Bunun olmaması için primlerin ve gecikme zammı ile gecikme cezası oranlarının makul seviyelere düşürülmesi gerekir." diye konuştu.


"BÜYÜK MAĞAZALAR YASASI BİRAN ÖNCE ÇIKARILMALI"
Çalıştırılan işçinin prim yükünün hafifletilmesinin ek istihdam yaratılmasında ve kayıt dışı çalıştırmayı önleyecek önemli bir araç olduğunun açık olduğunu ve 2008 yılının Ekim ayında yürürlüğe giren 5763 Sayılı Kanun ile gerekli koşulları sağlayan işletmelerde işveren priminin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından karşılanması teşvikinden esnafın büyük bir kısmının yararlanamadığını belirten Palandöken,  "İşsizliğin azaltılması için piyasanın rekabet koşullarının iyileştirilmesi ve kurallarının konulması gerekmektedir. Öncelikle Büyük Mağazalar Yasası bir an evvel çıkartılmalıdır. İkinci olarak ek istihdam için esnafın üzerindeki vergi ve prim borçlarının hafifletilmesi gereklidir. Esnafın 3`te 2`sinin prim borcu var. Maalesef işveren priminin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından karşılanması teşvikinden esnaf kesimi yararlanamıyor. Piyasanın düzelmesi durumunda istihdam da artacaktır. Herkes ekonominin bir an evvel düzelmesini bekliyor. Zor durumda olan esnaf için gerekli mikro reformlar yapıldığında, istihdam artışına fayda sağlayacaktır. Mesleki eğitime yönelik çalışmalarımızda hız kazanmış durumdadır" şeklinde konuştu
.