• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, "TESK İLERİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KOLEJİ AÇILIYOR"


 ANKARA - Ülkemizin temel sorunlarından biri olan işsizliğin azaltılmasına yönelik önemli bir adım atıldığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kuracağımız TESK İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji ile lise mezunu gençlerimize; hem iyi derecede İngilizce, hem de iyi bir mesleki eğitim vererek, bir yandan iş yaşamına kalifiye eleman yetiştirmeyi, diğer yandan da mesleki eğitimin prestijini yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi.


Ülkemizde mesleki eğitim en az talep gören eğitim türü olduğunu, yıllardır verilen bunca çabaya rağmen gençlerin bilinçli ve kendi isteği ile mesleki eğitime yönelmelerinin bir türlü sağlanamadığını söyleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, "Gençler en son seçenek olarak mesleki eğitimi düşünüyorlar. Çıraklık eğitimi ise neredeyse hiç telaffuz edilmiyor. Gençlerimiz arasında işsizlik oranı yüzde 24,1 yani her 4 gencimizden biri işsiz. Oysa iş piyasasında mesleki eğitimden geçmiş nitelikli elemana olan ihtiyaç had safhada. Bir çok işletme nitelikli eleman bulamadıklarından yakınıyor. Bu çelişkili durumun çözümünde TESK İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji`nin açılması uygun bir model olacaktır. Sonuçta Kolejimizde, meslek eğitimi görmüş gençlerimize üniversiteye devam etme imkanı verilerek, teorik ve pratik olarak modern bir mesleki eğitim sunulacaktır" diye konuştu.


TESK Koleji`nin kurulmasında her türlü fedakarlıkta bulunularak, Avustralya`nın en tanınmış teknik ve ileri mesleki eğitim enstitüsü olan Technical and Further Education – New South Wales  Institute (TAFENSW) ile işbirliği yapıldığını vurgulayan Palandöken, "Bu konuda TAFENSW`nin resmi temsilcisi olan İLTE Ltd.Şti. ile 8 Şubat 2010 tarihinde bir işbirliği protokolü imzaladık. Kolejde verilecek 1 yıl hazırlık, 1 yıl mesleki eğitim olmak üzere 2 yıllık eğitim sonucunda gençlere TAFE`in uluslar arası geçerli sertifikaları verilecektir. Bu sertifikalar ile gençler isterlerse, başta Avustralya olmak üzere bir çok ülkedeki (ABD, Kanada, AB ülkeleri gibi) üniversitelere devam etme hakkı elde edeceklerdir. Bu eğitim üzerine 1 yıllık bir eğitim daha alarak ön lisans, eğer 1 - 2 yıl daha eğitim alırlarsa da lisans diplomasına sahip olabileceklerdir. Böylece isterlerse yurt içi veya yurt dışı iş piyasasında nitelikli eleman olarak doğrudan çalışma yaşamına girebilme imkanı sağlanacaktır"  şeklinde konuştu.


Kolej`in açılışı ile ilgili çalışmaları hızlandırdıklarını açıklayan TESK Genel Başkanı Palandöken, "Çankaya-Birlik Mahallesindeki Kolej binasının tadilat ve tamiratı devam ediyor. Kuruluş ile ilgili yasal prosedürleri de takip ediyoruz. Amacımız, başta temsil ettiğimiz esnaf-sanatkar kesimi olmak üzere tüm iş yaşamına uluslar arası düzeyde kabul görmüş niteliklere sahip işgücü yetiştirmek ve kendine iyi bir gelecek oluşturmak isteyen, mesleğini severek icra etmek isteyen gençlere yeni bir alternatif yaratmaktır" dedi.