• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN; - "GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN BU İŞSİZLİK ORTAMINDA RAHAT NEFES ALMASI İÇİN VERGİLER 2 DEĞİL 6 TAKSİTTE ÖDENSİN"


 

ANKARA - Esnaf ve sanatkarların büyük bölümünün, 2009 yılına ait kazançlarını beyan etmeye başladıklarını ve verginin ilk taksitinin de yine Mart ayı içinde ödeneceğini hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Mart ayı, dert ayı derler. Derdimize yeni dertler eklemeyin. İki taksitte ödenen gelir vergileri 6 taksitte ödensin` dedi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Palandöken, vergi ödemelerinin 6 taksitte yapılmasını önerdi.

 

`İŞSİZLİĞİN BOYUTLARI DERİNLEŞİYOR`

            İşsizliğin boyutlarının her geçen gün daha da arttığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlar için 2009 yılının, 2008`den kötü ama 2010`dan daha iyi bir yıl olduğunu belirterek, 2008- 2009 da zaten büyük sıkıntılar yaşayan esnafın 2010`da çok daha olumsuz koşullarda ayakta kalma mücadelesi verdiğini ve bu nedenle de gelir vergisi ödemelerinin 6 takside yayılması gerektiğini vurguladı.

 

            `ESNAFIN BİRİKEN VERGİ BORCUNA ÇÖZÜM ŞART`

Palandöken açıklamasında şu ifadelere yer verdi. `Esnaf ve sanatkarlarımızın büyük bir kısmı, 2008-2009 yıllarına ait vergi borçlarını bile ödeyemediler. Bunun üstüne bir de 2009 yılının ödemeleri eklenince sorun kartopu gibi büyüyerek devam edecek. Bu nedenle, ilk taksiti Mart ayında ödenmesi gereken gelir vergisi mükellefiyetinin 6 takside paylaştırılması, esnaf ve sanatkarlarımız için zaruri bir ihtiyaçtır. Böyle bir uygulamanın yapılmaması halinde hem esnafın birikmiş borçları, hem de maliyenin tahsil edemediği alacakları daha da artar.`

 

`GERÇEK İŞSİZLİK RAKAMLARI YÜZDE 20`NİN ÜSTÜNDE`

Gerçek işsizlik rakamlarının yüzde 20`lere çıktığını da söyleyen Palandöken, işsiz kalan vatandaşların esnaftan alış veriş yapmasının mümkün olmayacağını vurgulayarak, `iş yapamayan esnaf, bu krizde nasıl para bulup da vergisini ödeyecek` sorusunun cevabının olmadığını belirtti.