• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, - "ESNAFIN PRİM VE VERGİ BORÇLARINA ÇÖZÜM İSTİYORUZ"


                ANKARA - Bazı kesimlere gösterilen kolaylıkların esnaf ve sanatkarlara da gösterilmesini isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf ve sanatkarın SGK prim ve vergi borçlarına çözüm getirilmesini istiyoruz. Yetkililerin bu durumu görmesini istiyoruz. Ancak işverenlere her türlü kolaylık gösteriliyor. Bu da haksız rekabete yol açıyor` dedi

 

" DÜZENLEME ESNAF VE SANATKARI KAPSAMIYOR "
                13 Mart 2010 tarih ve 27520 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal güvenlik Kurumu prim ve idari para cezası borçlarının hak edişlerden mahsubu, ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranması hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `
Kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar, ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri  üstlenen işverenin borcunun olduğunun anlaşılması halinde idareye verilen teminatın nakde çevrilmeden önce  bir defaya mahsus olmak üzere SGK prim ve idari para cezası borçlarını erteleme ve taksitlendirme imkanı getirilmiştir. Bu düzenleme; tüm bağımsız çalışan ve esnaf ve sanatkarlarımızın sosyal güvenlik prim borçlarının taksitlendirilmesine ilişkin bir düzenleme değildir " diye konuştu.

 

            -"AF İSTEMİYORUZ"

            Kimse af çıkarılmasını beklemediğini ve af çıkarmanın ödemelerini zamanında yapan mükellefler için  haksızlık olacağını söyleyen Palandöken, "Devletin borçları hızla yükselirken, alacağı da 100 milyar liradan fazla. Biz diyoruz ki, bir ödeme kolaylığı sağlansın. Uzun vadeli, düşük faizle alacaklarını yeniden yapılandırırsa hem esnaf borcunu ödeyebilir hem de piyasa da rahatlama olur. Bakın devlet alacaklarını tahsil etse, borçlanması azalır, faizler üzerindeki baskı da azalır. İstediğimiz düzenleme ile  hem ekonomimiz hem de esnaf ve sanatkarımız rahatlamış olacak" şeklinde konuştu.

  

            -"ESNAF SANATKAR HEP UNUTULUYOR"

Hep işverenlere yönelik yapılan iyileştirmelerin ve teşviklerin, ekonomik sıkıntılar sebebiyle SSK primlerini, vergilerini ve diğer borçlarını ödeyemeyen esnaf ve sanatkara neden teşmil edilmediğini soran Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnafın ödenmemiş olan vergi borçları ile biriken sosyal güvenlik destek primi borçlarının acilen yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç var. Bu nedenle, yeni bir yasal düzenleme yapılarak, esnaf ve sanatkarlarımızın borçları en az 48 ay vade ve sıfır faizle  taksitlendirilmelidir` dedi.