• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, "KOBİ`LERİN VE KÜÇÜK İŞLETMELERİN ÖNÜ AÇILIRSA İŞSİZLİK ÖNLENİR"


 

ANKARA - İşsizliğin 2009 yılında yüzde 14 ile korkutucu düzeye ulaşması üzerine yazılı açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelinde en fazla istihdamın esnafın yoğun olarak bulunduğu hizmet sektörünce sağlandığını, işsizliğin önlenebilmesi için KOBİ`lerin ve küçük işletmelerin önlerinin açılması gerektiğini söyledi. Palandöken, `Ülkemizdeki 21 milyon 277 bin kişilik istihdamın yüzde 60`ına yakını (12 milyon 766 bin kişi) küçük işletmeler, yani çoğunlukla esnaf ve sanatkarlarımız tarafından sağlanmaktadır. Türkiye genelinde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 860 bin artarak, 3 milyon 471 bin kişiye ulaşmıştır. İşsizliği önlemenin en etkili yolu küçük işletmelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır` dedi.

ESNAF VE SANATKAR DESTEKLENMELİ

Palandöken açıklamasında şunları dile getirdi; `Ekonomik krizlerden en çok küçük esnaf ve sanatkar etkilenmektedir. Piyasalar daralmış, işlem hacmi düşmüştür. Esnaf ve sanatkar, Bağ-Kur ve SSK primleri ile vergilerini ödemekte zorlanmakta, ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Borçları yüzünden her kepenk kapatan esnaf ile birlikte en az 4 kişi daha işsiz kalmaktadır. Büyük sanayi işletmeleri, insan emeğinden ziyade makine kullanan işletmeler olduğu için işsizliğin çözümüne hızla bir katkıda bulunamayacaktır. Krizin olumsuz etkilerinin giderilebilmesi ve aşağıya çekilmesi için büyük sanayi kuruluşlarına destek verilmiştir. Ama büyük sanayicilere verilen desteklerle işsizlik çözülememiştir. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm küçük işletmeleri teşvik edici politikaların uygulamaya konulmasına ihtiyaç vardır. Yüksek gecikme faizleriyle birlikte 110 milyar liraya ulaşan Vergi, Bağ-Kur ve Sigorta Prim borçları düşük faiz ile 36 vadeli yapılandırılırsa, insanlar rahatlar, borçlarını öder, piyasa canlanır ` diye konuştu.

`GENÇLER İŞSİZ`

Gençler arasındaki işsizlik artışına dikkat edilmesi gerektiğini de  dile getiren Bendevi Palandöken, `Bilhassa kent merkezlerinde yaşayan gençlerimizin işsizlik oranı yüzde 28,2 seviyesine çıkmıştır. Bu, 15-24 yaş grubundaki her 3 gencimizden biri iş bulamıyor demektir. Bilhassa iş hayatına yeni katılmak isteyen gençlerimizin uzun süre iş bulamamaları son derece üzüntü vericidir. Gençlerimizin işe alınmasını teşvik etmek amacıyla özellikle küçük işverenlere bazı kolaylıklar sağlanmalıdır` şeklinde konuştu.

`KADIN GİRİŞİMCİLER DESTEKLENMELİ`

Çalışabilecek nüfus içindeki kadınlarımızın işgücü piyasasına katılması için  TESK olarak `Kadın girişimciliğini destekleme projelerini` başarıyla yürüttüklerini de anlatan Palandöken, `Bugüne kadar 10 bin 684 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Bunlardan 255`inin kendi işletmelerini açmalarına katkımız oldu. Devletin de sertifika almış kadınlarımıza sıfır faizli kredi desteği vermesini istiyoruz. Bu önerilerimiz dikkate alındığında işsizlik oranının düşeceği görülecektir` dedi.