• E-Posta
  • Yazdır

TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN: `İŞÇİ VE MEMUR MAAŞLARINDA YENİDEN DÜZENLEME YAPILMALI`


 

ANKARA -Türkiye Esnaf Ve Sanatkar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken bütçe açıklarının vergi ile kapatılmasının  yanlış olduğunu söyledi. Piyasanın canlandırılması gerektiğini belirten Palandöken, işçi ve memur maaşlarında yeni düzenleme yapılmasını istedi.

             Şubat ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok üstünde gerçekleştiğini kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu durumun gelecekle ilgili kaygıları arttırdığını bidirdi. Palandöken, `Kriz nedeniyle yaşanan  talep daralması fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltmıştı. Hatta bu nedenle maliyetlerdeki artışlar bile fiyatlara yansıtılamamıştı. Ama 2009 yılı sonunda tekel maddelerinin üzerindeki vergilerin yükseltilmesi nedeniyle fiyatlarının yüzde 40`a yakın artmış olması, mevsimsel şartların meyve, sebze üretiminde azalışa neden olması, et ve enerji fiyatlarındaki artışlar enflasyonu arttırdı. Enflasyon oranının beklentilerin iki katını aşarak yüzde 1,45 aylık artış göstermesi vatandaşın cebini yakmıştır` dedi.

            Yetkililerin çekirdek enflasyon rakamlarını gerekçe göstererek `korkulacak bir şey yok` açıklaması yapmasına rağmen vatandaşın beklentisinin fiyatların artacağı yönünde olduğunu ifade eden Palandöken şunları söyledi: `Yetkililerimizin korkulacak bir şey yok demesine rağmen vergide, enerjide, ithal ara mallardaki fiyat artışları, bundan sonraki fiyatlandırmalara yansıyacaktır. Artan fiyatlar dar gelirli vatandaşı daha fazla etkilemektedir.Vatandaş, enflasyon hesaplarındaki sadeleştirmeleri değil, çarşıda pazarda cebinden çıkan paraya göre fiyat artışlarını değerlendiriyor. Bu ay cebinden yüzde 20 daha fazla para çıkınca başka bir şeye inanmıyor`

       `İŞÇİ VE MEMUR MAAŞLARINDA YENİDEN DÜZENLEME YAPILMALI`

            TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken bütçe açıklarının kapatılması ile ilgili olarak da şu görüşleri savundu:`Zamları kimse savunamaz. İnsanlar  sokaklarda iş ararken bu zamlar sosyal patlamayı artırır. Vergi artışları ile bütçe düzelebilir ama ekonomi bozulur . Bütçe açıklarını vergi artışlarıyla kapatılması yanlıştır. Bu konuyu birçok kez dile getirdim. Tekrar ediyorum bu büyük sıkıntı yaratır.  Yapmayın bu zamları demiştik. İşçi, memur ve emekliye yılbaşında yapılan maaş artışları iki ay içinde fazlasıyla geri alındı.  Dar gelirli kesimin rahat yaşayacağı uygun ücret artışları verilmelidir. İşçi memur maaşlarında yeniden düzenleme yapılmalıdır. Bu iç talebi de canlandırır. İç talebin canlandırılarak piyasada işlerin açılması daha önemlidir`

            Devletin vatandaşından alacağının tahsili ile ilgili olarak da görüşlerini açıklayan Palandöken,devletin vatandaşlardan alacağını, uygun koşullarla tahsil etmesinin karşılıklı olarak rahatlama yaratacağını, bu durumun piyasaları da olumlu etkileyeceğini vurguladı. Bendevi Palandöken, `Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm küçük işletmeleri teşvik edici politikaların uygulamaya konulmasına ihtiyaç vardır. Şirket bazında yapılacak vergi yapılandırmaları geneli etkilemez. Yüksek gecikme faizleriyle birlikte 110 milyar liraya ulaşan Vergi, Bağ-Kur ve Sigorta Prim borçları düşük faiz ile 36 vadeli yapılandırılırsa, insanlar borçlarını öder, devletin kasasına para girer, piyasanın canlanması sağlanır` dedi.