• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN; "İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN DİLİMLENMİŞ EKMEK KULLANINIZ"


ANKARA -Ülkemizde günde üretilen 82 milyon ekmeğin 4 milyon 660 binin çöpe gittiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,"En çok israf yüzde 8.5 ile öğrenci yemekhanelerinde gerçekleşmektedir. Halkımızın dilimlenmiş ekmek kullanmaları israfı yarı yarıya indirecektir" dedi.

Ülkemizde günlük üretilen 82 milyon adet ekmeğin, 77 milyon 340 bin adedinin tüketildiği gözönünde bulundurulduğunda günde 4 milyon 660 bin adet ekmeğin çöpe atılmak suretiyle israf edildiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuya ilişkin açıklamasında, şunları söyledi; "Bu rakamlara göre Türkiye genelinde israf edilen ekmeğin oransal değeri yüzde 5,68`dir. Milyonlarca yurttaşımızın evine ekmek götürmekte büyük güçlükler yaşadığı güncel ekonomik ortamda bu israfın önlenmesi son derece önemlidir. İsraf edilen ekmeğin yüzde 3`ü ev tüketimlerinde, yüzde 2`si fırın ve benzeri üretim mekanlarında, yüzde 3`ü lokanta ve otellerde, yüzde 2,5`u kurum yemekhanelerinde, yüzde 8.5`u ise öğrenci yemekhanelerinde israf edilmektedir. Bu israf noktalarına odaklanarak ekmek israfı sorununa çözüm aranması gerekmektedir."

 
"DİLİMLENMİŞ EKMEK ISRAFI AZALTIR"

Ülkemizde tüketilen ekmeklerin büyük bölümünün ağırlıkları 300-1400 gr arasında değişen büyük tip ekmekler olduğunu söyleyen Palandöken, son zamanlarda özellikle fırınlarda makinede dilimlenerek satılan ekmeklerde israfın daha az olduğunun ortaya çıktığını belirterek, dilimlenmiş ekmek alınması gerektiğini söyledi.

"EKMEK ISRAFININ ULAŞTIĞI BU BOYUT ACİLEN ÇÖZÜMLENMELİDİR"

Türkiye`de kişi başına ortalama ekmek tüketiminin 333 gram olduğunu da belirten Bendevi Palandöken, günlük ekmek üretim değerinin 41.000.000 TL, tüketim değerinin 38.670.000,- TL olduğunu, bu rakamlara göre israf edilen günlük ekmek değerinin ise 2.330.000.-TL olduğunu kaydetti. Bu rakamın aylık olarak 69.900.000,- TL, yıllık olarak ise 850.450.000,- TL`ye ulaştığını söyleyen Palandöken, "Güncel kriz ortamında ekmeğini kazanmak için iş arayan milyonlarca yurttaşımız söz konusu iken ekmek israfının ulaştığı bu boyut, soruna acil çözüm aranmasının da önem ve aciliyetini göstermektedir" diye konuştu.