• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; "spekülatif haberler halkımızın kafasını karıştırıyor"


ANKARA - Trilyonlarca liralık kavurma, sucuk, salam, sosis, jambon ve pastırma gibi ürünlerin elde kaldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Spekülatif haberler halkımızın kafasını karıştırıyor. Tarım ve hayvancılık sektörüne ayrılan payın artırılması ve Et Balık Kurumunun yeniden devreye girmesi sağlanmalıdır. Tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle işsizlik ve göçün önüne geçilir` dedi.  

 

 -`TARIM VE HAYVANCILIĞA AYRILAN PAY İKİYE KATLANMALI`

Son günlerde basında sıkça yeralan ve yetkili olmayan kişiler tarafından `At ve Eşek Eti`  konusunda yapılan açıklamaların başta kasap esnafı olmak üzere lokanta, sakatat ve şarküteri işletmecilerini olumsuz etkilediğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Birkaç münferit olay nedeniyle sektör mensupları töhmet altında bırakılmıştır. Bu haberler nedeniyle et ve et ürünleri esnafın elinde kalmıştır. Hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici rolü olan Et ve Balık Kurumu`nun etkili bir biçimde devreye girmesi lazım. En önemlisi sektörün yeniden toparlanabilmesi için devlet tarafından tarım ve hayvancılığa ayrılan pay en az ikiye katlanmalıdır` diye konuştu.

 -`KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERE İTİBAR EDİLMEMELİ`

Bazı kötü niyetli kişilerin, yetkili ağızlardan bilgi almadan konu ile ilgili açıklamalarda bulunduğunu kaydeden Palandöken, `Bu tür münferit olay ve açıklamalar  tüm meslek grubuna ve topluma mal edilemez. Bu konunun yaygın bir uygulamaymış gibi abartılarak kamuoyuna sunulması toplumda tedirginlik ve rahatsızlık yaratmaktadır. Bu tür spekülasyonlarla halkımızı tedirgin etmek hiç kimsenin hakkı ve haddi değildir. Lokantacı esnafının yanı sıra milyarlarca liralık et ve et ürünleri olan kavurma, salam, sosis, sucuk, pastırma, jambon gibi ürünler tarih ve içerik bakımından denetime tabi tutulması gerekir. Bilinçsiz yapılan açıklamalar, kasap, sakatat, lokanta ve şarküteri esnafımızı iş yapamaz konuma getirmiştir. Özellikle satılamadığı için elde kalan şarküteri ürünleri nedeniyle esnafımızın zararını kim karşılayacaktır? Et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle zaten iş yapamaz durumda olan meslek mensuplarımız, at ve eşek eti söylentisi nedeniyle siftah yapamaz duruma gelmişlerdir` şeklinde konuştu.

-`ET FİYATLARI 2-3 MİSLİ FAZLA`

Kaçak ve satışı yasak olan etlerin gündemde olmasının en önemli nedeninin et fiyatlarındaki aşırı yükselme olduğunu vurgulayan Palandöken, `Fakir fukaranın uzaktan bakmasına sebep olan et fiyatlarındaki aşırı artışın esas nedeni üretim yetersizliğidir. Yıllar içinde hayvan sayımızda ve mera alanlarındaki kaybın bir uyarı olarak görülmemesi bizi bu günlere getirmiştir. Türkiye`deki et tüketiminin gelişmiş ülkelerin 10`da 1`i olmasına rağmen fiyatı 2-3 misli fazladır. Vatandaşımız et tüketmeyi unutmuş durumdadır. Acilen "Hayvancılık Sektörü" desteklenerek üretimi hızla artırıcı tedbirler alınmalıdır. Et ithalatı çözüm olmayacaktır. Düzenleyici ve destekleyici rolü olan Et ve Balık Kurumu`nun modernize edilerek, etkin ve güçlü bir şekilde devreye girmesi ve piyasalara güven vermesi sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, hayvancılığın geliştirilmesi  işsizlik ve köyden kente göç sorununu önlemek için de etkin bir çare olacaktır` dedi.