• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `e-haciz çözüm değil`


ANKARA - E-Hacizin çözüm olmadığını, çözümün borçların yeniden yapılandırılmasından geçtiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bugün indirilmiş geçikme faizi bile enflasyonun 3 katını aşıyor. E-Haciz ile kayıt dışılık daha da artar` dedi.
 
Vergi tahsilatını artırmak amacıyla bankalardaki mevduatlara uygulanacak elektronik haczin vergi tahsilatını artırmayacağını, tersine azaltacağını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yazılı açıklamasında, esnaf ve sanatkarların birikmiş vergi ve prim borçlarının ödenemeyecek boyutlara ulaştığını söyledi. Palandöken, `Vergi ve prim borçlarının bu kadar yükselmesinin en büyük nedeni piyasa faizlerinin 2- 3 katı oranında uygulanan gecikme faizi ve gecikme zammıdır. Küresel ekonomik krizden dolayı esnaf ve sanatkarların yüzde 70`i vergi ve prim borçlarını ödeyememişlerdir. Ödenemeyen bu borçlara enflasyonun 3 - 4 katı oranında faiz uygulandığı için bu borçlar artık ödenmesi imkansız bir noktaya gelmiştir. Bu nedenle e-haciz, vergi borçlarını tahsil etmek için çözüm olmayacaktır. Çözüm haciz değil borç yapılandırmasıdır` diye konuştu. 

           
-`MALİYE ARAŞTIRMA YAPMALI`

Devletin, alacaklarına uyguladığı gecikme zammının banka kredi faizlerinden bile yüksek olduğu bir ortamda vergi borcunu ödememenin aptallık olacağını söyleyen Palandöken, `Parası olup da vergi ve prim borcunu ödemeyen adama" sen ya hesap yapmasını bilmiyorsun ya da hiç dayak yememişsin` derler. Vergi ve prim borcunu ödemek için bankadan kredi çekmek bile daha kârlıyken, kimse "bu borçlar neden ödenmiyor` diye sormuyor. Maliye`nin hacizden önce bunu araştırması lazım` şeklinde konuştu.
 
 
            -`KİMSE BANKALARLA ÇALIŞMAZ`

E-haciz uygulamasının kayıt dışılığı artıracağını belirten Palandöken, `Artık kimse bankayla iş yapmayacak. Çek sistemi işlemez bir hal alacak. Senetlere rağbet artacak. Çünkü çekinin karşılığı olan para haczedildiği için karşılıksız çekten dolayı sorun yaşayan esnaf ve tacirler bir daha çek kesmeyecek. Ancak, 8.000 TL`nin üzerindeki ödemelerin bankalardan yapılması zorunlu olduğu için bankadan ödenemeyen borç ve alacaklar için fatura da düzenlenmeyecek. Böylelikle kayıt dışılıkta da ciddi bir artış görülecektir` dedi. 

           
`HER GEÇEN GÜN ALEYHİMİZE İŞLİYOR`

50 milyar TL`nin üzerindeki bütçe açığından dolayı vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına esnaf ve sanatkar kadar devletin de ihtiyacı bulunduğu kaydeden Palandöken, `Her geçen gün aleyhimize işliyor. Esnaf da zarar ediyor, devlet de. Oysa borçların yeniden yapılandırılması halinde esnaf da devlet de rahat bir nefes alacak`  diye konuştu