• E-Posta
  • Yazdır

Perakende yasa tasarısı taslağını hazırlayarak ilgili bakanlığa sunduklarını açıklayan TESK Genel Başkanı Palandöken, `esnafın acilen perakende yasasına ihtiyacı var`



`kuralsızlık esnafımızın sosyo-ekonomik yapısını bozuyor`

Kuralsızlığın esnaf ve sanatkarın sosyo-ekonomik yapısını bozduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yazılı açıklamasında, `Bizim AVM`lerle bir çatışmamız yok. Ama kuralları olmayan bir perakende piyasası olmaz diyoruz. Büyük sermayenin hızla perakende piyasasında yer alması ile birlikte esnaf ve sanatkar aleyhine bozulan dengenin, ülkemizin sosyo-ekonomik yapısında da sıkıntılar yarattığını gördüğümüz için perakende  piyasasının kuralları konsun dedik. Rekabete dayanamayarak dükkanını kapatanların devletten iş ve aş bekleyenler kervanına katılması, sosyal güvenlik şemsiyesinden çıkarak, sağlık harcamalarını devletten bekler duruma düşmesi mi isteniyor? ` diye sordu.


 `KENDİ BİNDİĞİNİZ DALI KESMEYİN`


Ülkemizdeki işletmelerin  yüzde 98`inin, toplam istihdamın yüzde 60`ının, toplam üretimin yüzde 37`sinin, toplam yatırımın da yüzde 26`sının küçük işletmeler tarafından oluşturulduğunu hatırlatan Palandöken, `Küçük işletmeler, aynı zamanda büyük işletmelerimizin ürettiği malları da ülkenin dört bir tarafında tüketiciye ulaştırıyor. Bu insanlar ha değince değişemezler. Öz sermayelerini bir araya getirseler bile kısa dönemde büyüklerle rekabet etme şansları yok` diye konuştu.


`DÜNYADA NASILSA, BİZDE DE ÖYLE OLMALI`


Çağdaş ülkelerde esnaf ve sanatkara ayrı bir önem verildiğini söyleyen Bendevi Palandöken, `Her vesile ile AB normlarına uymak için yoğun çaba gösterdiğimiz bir dönemde bu konuda bir adım dahi atılmamasını anlamak mümkün değil. Neden gelişmiş ülkelerde grosmarketler şehir dışında kuruluyor? Neden çalışma saatlerinde belirli gün ve saatlerde kısıtlamaya gidiliyor? Neden yan yana kurulmuş büyük alışveriş merkezleri göremiyorsunuz? Neden sürekli olarak esnaf ve küçük sanatkar için ekonomik tedbir ve teşvik kararlarını yürürlüğe koyuyorlar? Bu sorularımın cevapları aslında bu yasanın neden çıkması gerektiğinin gerekçesini de oluşturuyor` şeklinde konuştu.


`MAHALLENİN İHTİYACI GÖZ ÖNÜNE ALINMALI`


Perakende Yasa Taslağında esnaf için de düzenlemeler olduğunu ifade eden Palandöken, `Çağımızın bir gereği olarak elbette alışveriş merkezleri, süper marketler, hiper ve gros marketler de olacaktır. Ama biz bunların, kuruldukları yerlerdeki nüfus yoğunluğu, ulaşım, otopark, sosyal tesisleri ile şehir alt yapısına getireceği yükler ve bölgedeki esnaf ve sanatkar yoğunluğunun da dikkate alınarak planlanmasını istiyoruz. Aynı şekilde bir apartmanın altına iki bakkal, iki kuaförün yan yana açılmasına izin verilmemesinin de gerektiğini söylüyoruz. Esnaf ve sanatkarın dükkan açmasına da tüketim mahallerinin ihtiyacı göz önüne alınarak izin verilmeli` dedi.