• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `sigara zammı vatandaşı kaçağa yöneltti`


ANKARA- Sigara üzerinden alınan vergilerdeki artışlar ile sigara fiyatlarına üretici firmalarca yapılan zam nedeniyle fiyatı komşu ülkelerdeki sigara fiyatının 3 kat üzerine çıkan sigara fiyatlarının ülkemize kaçak sigara girişini yüzde 13 oranında artırdığını kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Son zamlarla beraber sigara fiyatının yüzde 40 yükselmesi vatandaşı kaçak sigaraya yöneltti. Yılbaşından beri 23 baskında yakalanan kaçak sigara sayısı 1 milyon 893 bin 865 pakete ulaştı` dedi.
 
`VERGİ KAYBI ARTIYOR`

Kaçak sigaradaki artışın 1-2 milyar TL`ye varan vergi kaybına yol açacağına değinen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Sigara fiyatlarındaki yükselişin temel nedeni bütçe açığını kapatmak amacıyla getirilmiş olan vergilerdeki artıştı. Sigara fiyatları  gelir düzeylerine göre çok fazla arttığı için vatandaşlarımız ucuz sigara arayışına yöneldi. Kaçak olarak yurdumuza giren sigaraların fiyatı, bizdeki ortalama sigara fiyatlarından yarı yarıya ucuz. Yakalanamayan sigara sayısının, yakalanandan daha fazla olduğunu düşünürsek, kaçak sigara oranının yüzde 13`ü geçtiği tahmini yapılabilir. Buradan da vergi kaybının büyüklüğü ortaya çıkar. Yetkililerden acilen tedbir almalarını bekliyoruz` diye konuştu.

 `İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR`

Kaçak olarak yurda sokulan sigara ve tütün mamullerinin hangi ortamda üretildiği bilinmediğinden, vatandaşımızın sağlığı açısından da tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Palandöken, `Sigaranın sağlık açısından zaten zararlı olmasının yanı sıra, nasıl üretildiği bilinmeyen, kontrol dışı üretilmiş sigaraların aynı kaçak üretilmiş içki gibi insan sağlığına daha büyük zararlar vereceği açıktır. Vatandaşımızı, bandrollü tütün ve tütün mamullerini tercih etmesi konusunda uyarıyoruz. Artık cadde ve sokak aralarında tablada sigaralar rahatça satılıyor, özellikle doğu ve güneydoğu illerinde bayilerimizin sigara satışları durma noktasına gelmiştir. Değişik renk ve ebatlarda albenisi olan paketler vatandaşı cezp ediyor. Biran önce kaçak sigara denetimleri arttırılmalıdır. Tiryakilerimiz TAPDK Belgeli sigara satan bayilerden sigaralarını almalıdırlar` dedi.