• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, " Emekli Aylıkları Emeklimizin Geçimini Sağlamaktan Uzak "


ANKARA - Sosyal destek primlerinin esnaf ve sanatkarlar tarafından zamanında ödenmemesinde idarenin hatalı olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,"Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığından emekli oldukları halde ticari faaliyetlerini devam ettiren, veya yeni iş yeri açan esnaf ve sanatkarların aldıkları emekli aylıklarından kesilmekte olan 'Destek Primi'nin 1999 yılından beri tahsilatının takip edilmemesi İdarenin hatasıdır. Bu olaydan görülüyor ki iki milyon esnafın SGK Yönetiminde temsilcisinin olmaması büyük eksikliktir. Şimdi vurun abalıya misali hatalarını esnafa ödetmeye çalışıyorlar. Zaman içerisinde biriken borçların bir kalemde ödenmesi mümkün değildir. Acilen biriken borçlarda yapılanmaya gidilmeli ve sıfır faiz uygulaması ile 48 ay taksit yapılmalı" dedi.  

Konuya ilişkin açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,
Bağ-Kur'dan emekli olduktan sonra ticari faaliyetini devam ettiren ya da emekli iken yeni bir işyeri açan esnaf ve sanatkarların emekli aylıklarından kesilen "Sosyal Güvenlik Destek Primi", uygulamasının 1999 yılında sosyal güvenlik reformu adı altında başlatıldığını anlatan Palandöken, "2003 yılındanberi, Emekli Sandığı ve SSK'dan emekli olup, esnaf ve sanatkarlık faaliyetine başlayanların emekli aylıklarından da aynı destek primi kesilmektedir. Yıllarca emeği ile çalışarak emekli olan bir esnaf, emekliliğin keyfini çıkarmak yerine çalışmak zorunda kalıyor.  Bunun nedeni Bağ-Kur maaşlarının emeklilerin geçimini sağlamaktan çok uzak olmasıdır. Bağ-Kur'daki en düşük aylık 476 liradan 538 liraya artırılmış ise de, bu aylığın 75 lirası sosyal güvenlik destek primi olarak kesilmekte ve geriye 463 lira kalmaktadır. 25 yıllık çalışma hayatı boyunca yıllık kazancı üzerinden vergisini ödeyen, istihdam yaratan esnaf ve sanatkarlara, ikinci bir vergi gibi Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında bir ödeme yükümlülüğü getirilmesine başından beri karşı çıkmamıza rağmen, uygulama devam etmektedir" diye konuştu.

Esnaf ve sanatkarların üzerindeki yükün bununla kalmadığını da anlatan Bendevi Palandöken, "Emekli maaşlarından kesilmesi gereken sosyal güvenlik destek primi kesintileri,  yıllarca maaşlardan doğrudan kesilmediği gibi borçlar biriktikten ve ödenemez noktaya geldikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu  tarafından sigortalılara tebliğ edilmeye başlanmıştır. Geçmişte birkaç defa sosyal güvenlik destek primi ve diğer prim borçları yeniden yapılandırılarak taksitlendirilmiştir. Ancak, bu düzenlemeler, prim ve gecikme zamlarına uygulanan faiz oranlarının yüksek olması, bileşik bazda uygulanması ve aylık olarak ödenmek zorunda olan cari primler ile birlikte borçlanma taksitlerinin de ödenilmeye devam edilmesi nedeniyle, sigortalıların ödeme gücünü bir hayli aşmış ve esnafımız bu borçlardan kurtulamamıştır. Ülkemizde son yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ödenemeyen bu borçlar katlanmış, içinden çıkılamaz bir noktaya gelmiştir" şeklinde konuştu.

SGK istatistiklerine göre, Kasım 2009 tarihi itibariyle toplam 2.226.797 esnaf-sanatkar ve diğer bağımsız çalışanlardan yalnızca 557.667 kişinin hiç borcu bulunmadığını anlatan Palandöken, "Geri kalan 1.669.130 sigortalı ise Kuruma borçludur. SGK'nın, Kasım 2009 itibariyle toplam alacağı 23 milyar 508 milyon TL'dir. Gerek Kurumun alacakları, gerekse esnaf ve sanatkarın borçları incelendiğinde; vadesi geldiği halde ödenmemiş olan prim borçları ile sosyal güvenlik destek primi borçlarının acilen yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç  vardır. Bu nedenle, yeni bir düzenleme yapılarak, esnaf ve sanatkarlarımızın borçları en az  48 ay vade ve sıfır faizle  taksitlendirilmelidir" dedi.