• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "Yeni Hal Yasası Küçük Esnafı Piyasa Dışına İter"


 ANKARA - Hükümet tarafından hazırlanan ve TBMM’de Sanayi Komisyonunda görüşülmeye başlanan yeni Hal Yasasının esnafı piyasa dışına çıkarmaya yönelik olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bu yasa ile fiyatlar Büyük Mağazalar tarafından belirlenir ve esnaf kısa zamanda piyasa dışına itilir" dedi.


Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni hazırlanan Hal Kanunu Tasarısının yasalaşması halinde piyasalarda uzun süre fiyat kargaşası yaşanacağını söyledi. Palandöken, taslağın yaş meyve ve sebze piyasalarının Büyük Mağazalar tarafından belirleneceği bir sistem öngördüğünü, bu oligopolcü sistemin neden olacağı haksız rekabet ortamı dolayısıyla küçük esnafın çok kısa sürede piyasalardan silineceğini belirtti.

 

            "HALK BÜYÜKLERİN İNSAFINA BIRAKILIYOR"

Yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Hal dışında ve özellikle üretici bölgelerinde yapılacak büyük miktarlardaki yaş meyve ve sebze alışverişlerinin, piyasa fiyatlarını belirleyen temel unsurlar olacağını söyleyen Bendevi Palandöken, "Yaş meyve ve sebze piyasalarında tüketici fiyatlarının oluşumu da böylece büyük hiper ve grosmarketlerin insafına terkedilmiş olacaktır. Başlangıçta optimum düzeylerde oluşumu muhtemel gözüken tüketici fiyatları, esnafın piyasa dışına itilmesi sonucu zamanla oligopol piyasalarına dönüşecek alım-satım ortamlarında, Büyük Mağazaların dayatmasıyla çok kısa sürede yükselişe geçecektir. Rekabetin kalmadığı bir ortamda tüketici fiyatları artık doğrudan doğruya, hakim durumdaki büyük mağazalar tarafından belirlenecektir. Bu nedenle yeni Kanunun, yaş meyve ve sebze fiyatlarının düşmesi sonucunu doğuracağı görüşü gerçeği yansıtmamaktadır. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ve çok kısa bir süre içerisinde esnafımız, büyük hiper ve grosmarketlerin çalışanı olacak, tarım kesimindekiler ise kendi tarlasında bu büyük mağazaların sözleşmeli işçisi konumuna düşeceklerdir." diye konuştu.

 

"BELEDİYELER ODALARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI"

Kanun tasarısının yegane olumlu yönünün, Hal Kayıt Sistemi ile Ürün Künyesi oluşturmak olduğunu söyleyen Palandöken, Pazar yerlerinin kuruluş mekanlarının belirlenmesinde ihtisas esnaf Odalarının görüşlerinin alınmamasının da önemli bir eksiklik olduğunu söyledi. Cadde ve sokak aralarında Pazar kurulmasının uygun olmadığını belirten Bendevi Palandöken bütün bu konularda belediyelerle esnaf Odalarının işbirliği içerisinde çalışmaları gerektiğini ilave etti.