• E-Posta
  • Yazdır

2010 İstanbul Kültür Başkentinde Esnaf ve Sanatkarımız Yeterince Tanıtılmıyor.


 ANKARA - İçerisinde bulunduğumuz 2010 yılının ' İstanbul Avrupa Kültür Başkenti ' olması nedeniyle düzenlenen çeşitli etkinliklerde esnaf ve sanatkara yer verilmemesini önemli bir eksiklik olarak değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, " İstanbul' Kültür Başkenti olması nedeniyle, esnaf ve sanatkarımızın bize özgü el sanatlarının tanıtıldığı, üretimlerinin nasıl yapıldığının gösterildiği, 1000 yıllık Ahilik geleneğinin en önemli ritüeli olan Şed Kuşanma töreninin sergileneceği ' Esnaf Sokağı ' oluşturulması gerekirdi" dedi.

"AHİLİK ANLATILMALI"

İstanbul'un ve ülkemizin, kültür, sanat ve geleneksel üretimi ile tarihsel mirasımızın tanıtımı için bu etkinliğin önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “İstanbul'a yılda 7 milyonu aşkın turist gelmektedir. Ortalama iki gün kalan turistlerin daha uzun süre kalmasını sağlayıcı projeler üretilmelidir. Turistik turlarla Ahilik Geleneğimizin tanıtımı yapılabilir.  İstanbul'da bulundukları bölgeye kimlik kazandıran küçük üreticilerin ve atölyelerinin kültürel kalkınma stratejileri çerçevesinde desteklenmesi gerekir." diye konuştu.

"YÜRÜTME KURULLARINDA ESNAF VE SANATKAR YOK"

İstanbul'un kent yaşamının vazgeçilmez parçası olan esnaf ve sanatkarın en fazla tanıtılmayı ve desteklenmeyi hak ettiğini belirten Palandöken, "Tanıtım giderlerinin karşılanması için çıkarılan yasayla benzin ile mazot kullananlardan pay alınmaya başlanmıştı.  Bunda, en çok İstanbul'da çalışan taksicimiz, dolmuşçumuz ve otobüsçümüzün katkısı varken maalesef tanıtım programında meslek mensuplarımıza yeterince yer verilmemiştir. Yapılacak etkinlikleri planlamak, yönetmek ve koordinasyonu sağlamak amacıyla kurulan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın ne yürütme kurulunda ne de danışma kurulunda esnaf temsilcisinin bulunmamasını manidar karşılıyorum" şeklinde konuştu.
Her şeye rağmen önümüzde bir yıllık bir zaman olduğundan bahseden Palandöken, "Yine de esnaf ve sanatkarımıza yönelik bir çalışma yapılabilir. Bir 'Esnaf Sokağı' oluşturulabilir. Bizler elimizden gelen her türlü desteği veririz. Böylece önemli bir eksiklik giderilmiş olur" diyerek sözlerini tamamladı.