• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; "Zamlar devam edecek, hayat pahalanacak, enflasyon artacak"


ANKARA- Benzinden, mazota, sigaradan, içkiye, harçlardan, motorlu taşıtlar vergisine ve cep telefonlarına yeni yılla birlikte gelen ÖTV zamları herkesi şoke etti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Akaryakıt zammı başta olmak üzere halkımızın en çok tükettiği ürünlere yapılan ÖTV artışı diğer sektörlere de yansıyarak hayat pahalılığını arttıracaktır. Taşımacılıktan, sanayi üretimine kadar her alanda zamdan etkilenmeyecek sektör yok. Zaten daralmış bir piyasa, bu kadar yüksek fiyat artışını kaldıramaz. Mutlaka bu zamlar geri alınmalı" dedi

 "IMF İLE ANLAŞMA İHTİMALİNİN ARTTIĞI  HER DÖNEM ARDARDA ZAMLAR GELİYOR"

95 Oktan kurşunsuz benzinin ÖTV'sinin 20, motorinin 15 kuruş, sigaradaki nispi vergi oranın da yüzde 58'den yüzde 63'e, asgari maktu ÖTV tutarının da 0,1025 liradan 0,1325 liraya çıkarıldığını yaptığı yazılı açıklamada anlatan Bendevi Palandöken,"Alkollü İçeceklerde de çeşitli oranlarda arttırılan ÖTV, Motorlu Taşıtlar Vergisinde normalde yüzde 2,2 oranında artması gerekirken yüzde 3,3 oranında artırıldı. Damga vergisi ve harçlar da yüzde 10 artırıldı. Vatandaş yeni yıla umutlarla girmeyi beklerken zam yağmuruyla girdi. Ne zaman IMF ile  anlaşıyoruz haberleri çıksa arkasından zamlar geliyor. 2010 bütçe açığının kapatılması yine vatandaşın sırtına yüklenecek. Görünen o ki bu zamlarda yeterli olmayacağından devamı gelecek. Piyasaları kötü etkileyecek. Hayat pahalanacak, enflasyon artacak” diye konuştu.

"DÜNYANIN EN PAHALI YAKITINI KULLANIYORUZ"

Ülkemiz, en yüksek vergi oranıyla dünyanın en pahalı akaryakıtını halkına satarken, ürettiği benzinin yarısını 84 kuruştan ihraç ettiğini belirten Palandöken, " Akaryakıta yapılan zamlar, talebi daha da düşürecektir. Kamyoncu para kazanamadığı için araçlarını parka çekti. Sanayi üretiminde maliyetler artacak, 2010'da ekonomik hayatın canlanması beklenirken yavaşlayacak. Vergi artışlarından beklenen gelir artışı amacına ulaşamayacaktır. Zam yapmak yerine fiyatların indirilerek tüketim artışının sağlanması ekonomimiz için daha etkili olacaktır" şeklinde konuştu.