• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "Günü Geçmiş Malların KDV'sinin İkinci Kez Alınma Kararı Yanlış"


ANKARA- Maliye Bakanlığının, 5 Aralık 2009''da almış olduğu kararla kullanım süresi geçmiş veya kullanılamayacak hale gelen mallara ilişkin artık indirime konu edilemeyeceğine ilişkin kararın yanlış olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Daralan piyasaların ağır yükünü taşımakta zorlanan esnaf, Maliye'nin getirdiği yeni vergi yükünü taşıyamaz. Zamanı geçmiş malların KDV'sinin ikinci kez alınması kararı zaman kaybedilmeden düzeltilmeli' dedi. 

KARAR KAYITDIŞILIĞI ARTIRIR

Süpermarketlerin mahalle aralarına girmesi nedeniyle zaten sıkıntı içinde olan esnaf ve sanatkarı, yeni yüklerle daha da zor duruma düşürmenin ülkemiz ekonomisi için yarar getirmeyeceğini anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Esnaf ayakta kalma mücadelesi verirken yeni yükler getirmenin kimseye faydası olmayacaktır. Bu kararın kayıtdışılığı artıracağı açıktır. Kimse KDV'sini ödeyerek aldığı malın kullanım tarihinin geçmesi veya satılamayacak duruma gelmesinden sonra ikinci kez KDV ödemek istemez. Yeni vergiler getirmeyeceğini söyleyen Maliye'nin bu tutumunu anlamak mümkün değil. Aynı koyundan iki post çıkmaz. Böylesi bir yaklaşım, esnafı, toptancıyı ve üreticiyi kayıtdışılığa itmekten başka bir fayda sağlamaz" diye söyledi.

GEÇMİŞ 5 YILI DA KAPSIYOR

Maliye Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu tebliğin 5 yıllık geçmişi de ilgilendirdiğinin altını çizen Palandöken, "Maliye, geçmişte karar komisyonunca onayladığı KDV indirme işlemlerini, yaptığı denetimlerde tespit ederse mükelleflere ceza verebilecek. Bu durumda bilhassa gıda sektörü büyük sıkıntı yaşayabilecektir. Yaşanacak sıkıntının  sadece bugüne değil, geçmişe dönük 5 yılı da kapsaması gıda sektöründe iş yapan esnafın uykularını kaçırıyor. Küçük kârlarla çalışan esnafın bu zararı telafi etmesi mümkün değil. Esnafa vergilerle engel çıkarmak yerine, nasıl destek olunacağının konuşulması gerekiyor" şeklinde konuştu.