• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, " Esnafın Veresiye Defteri Kabardı !"


 ANKARA- Piyasadaki sıkıntının devam ettiğini, kredi kartı borçlu sayısındaki yüzde 41 artış sonrasında vatandaşın mahalle esnafına yöneldiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Vatandaş kredi kartını kullanamadığı için mahalledeki esnafa yöneldi. Esnaf bugüne kadar vatandaşı finanse etti. Ama artık esnafın da vatandaşı finanse edecek sermayesi kalmadı. Sermayesi tükenen esnafın veresiye defteri kalınlaşıyor" dedi.

            "ESNAF RAFA YENİ MAL KOYAMIYOR"

Kredi kartını, ferdi kredi borcunu ödeyemeyip takibe düşen vatandaşlarımızın sayısının 1 milyon 815 bin 34’e tırmanmasının endişe verici olduğunu, piyasanın daha da daralmasına yol açtığını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, " Kredi kartı borçluları için yapılan düzenleme, başvuru süresinin kısa olması nedeniyle amacına ulaşamadı. Bankalar, enflasyonun yıllık 5,8 olduğu dönemde kredi kartı faiz oranını yıllık yüzde 40, temerrüt faizi oranını yüzde 48 uygulayarak kârlarını yüzde 41 artırma başarısını göstermişlerdir. Esnaf ise faizsiz olarak verdiği borcu veresiye defterine yazmış, rafına yeni mal koyamamıştır " diye konuştu.

            "İŞSİZLİK ARTIYOR"

Piyasanın daralmasının diğer önemli bir sebebinin de geçen yıldan bu yana işsiz sayısın 1 milyon daha artarak, 3 milyon 429 bin kişiye çıkması olduğunu belirten Palandöken, "Geçen yıldan bu yana artan işsizliğin olumsuz etkileri piyasalara yansımıştır. Esnafımızın müşterisi olan işçilerimizden 1 milyonunun daha işsiz kalması esnaf ve sanatkara da yansımıştır. İşlerimiz düşmüştür. Piyasanın kriz zamanlarında daralmasını önleyici etkisi olan "işsizlik sigortası ödeneği"nin verilme şartlarının hafifletilerek daha çok işsizimize ödeme yapılması, sonuç itibariyle hem piyasalar için hem de devletin vergi  gelirleri açısından faydalı olacaktır. İşsizlik ödeneği şartlarının ağır oluşu nedeniyle şu an 223 bin 706 kişinin yararlanıyor olması da manidardır" şeklinde konuştu.

            "İŞSİZLİK ÖDENEĞİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ"

İşsiz kalan vatandaşlarımızın cebinde de kredi kartı olduğunu, aynı zamanda kredi kartı mağduru durumuna da düşeceklerini belirten TESK Genel Başkanı, "Memurumuzun yüzde 40’ı  kredi borçlarıyla boğuşurken, işsizliğin artması sonucu bu sıkıntının içine işçimiz, esnafımız da dahil oluyor. Bu konuda acil tedbir alınmasını bekliyoruz" diyerek , beklentilerinin kredi kartı faizlerinin düşürülmesi olduğunu, kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasının, faizsiz destek kredileri ile işsizlik ödeneğinin yükseltilmesinin bu koşullarda gerekli bulunduğunu vurguladı.