• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, " SGK'da Esnafımız Temsil Edilmediği için Haklarımız Savunulamıyor"


Sayıları 2 milyonu aşan esnaf ve sanatkarların Sosyal Güvenlik Kurumu'nda temsil edilemediği için haklarının savunulamadığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yıllık enflasyonun yüzde 5.8 olduğunu ama esnafın özel sağlık hizmeti aldığında ödeyeceği farkın ise yüzde 30'dan yüzde 70'e çıkarılmasının açıklanması gerektiğini belirterek, "Esnaf can çekişiyor. Bunu gören yok. Esnaf özel sağlık hizmeti almaya kalktığında ödeyeceği fark adil değil" dedi.

"ESNAF SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANAMIYOR"

Esnafın sağlık hizmetinden yararlanamadığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Prim borcun var diye zaten sağlık hizmetinden yararlanamayan esnaf ve sanatkara bir darbede özel sağlık hizmeti almaya kalktığında ödeyeceği farkın 2,5 kat artırılarak yüzde 30'dan yüzde 70'e çıkarılması ile vuruldu. Ama bu görüşlerimizi, Sosyal Güvenlik Kurumunun yetkili kurullarında esnaf temsil edilmediği için savunamıyoruz. Oysa, yararlanmadığımız sağlık hizmeti karşılığında faizi ile birlikte prim borcumuzu ödüyoruz. Bu haksızlığa dur denilmeli" diye konuştu.

            YÜZDE 130 ARTIŞ HAKSIZLIK

Ülkemizde yıllık enflasyon beklentisi yüzde 5,8 iken, özel sağlık hizmetlerinden yararlananların ödediği yüzde 30 farkın nasıl bir hesaplama yapılarak yüzde 140'un üzerinde bir artışla yüzde 70'e çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Palandöken, "Esnafın üzerindeki yük devamlı artıyor. Kriz zamanlarında katılım payı alınmasın derken enflasyon oranından bile kat kat fazla yapılan artışı esnaf nasıl ödeyecek. Sağlık sisteminde yük vatandaşın sırtına biniyor. Zamlar geri alınmalı. Esnaf, SGK'da temsil edilerek haklarının korunması sağlanmalı" şeklinde konuştu.