• E-Posta
  • Yazdır

TESK'in Talebini Maliye Dikkate Aldı.


ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Meclis Plan ve Bütçe Komisyonundaki konuşmasını olumlu bulan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni düzenleme ile esnafın vergi borcunu rahatça ödeyebileceğini, devletin de birikmiş yaklaşık 100 milyar vergi alacağını tahsil edebileceğini söyledi.

"BÜTÇEDEKİ AÇIK KAPANACAK"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşeğin açıklamalarını esnafa müjde olarak değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında, "Son yıllarda esnaf ve sanatkarımızın en büyük sorunu olan birikmiş vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda atılan adımlar son derece sevindiricidir. Bu yapılandırma, esnaf ve sanatkarımız kadar devletimizin de işine yarayacaktır. Birikmiş vergi ve prim borçları 100 milyar TL'nin üzerindedir. Yeniden yapılandırma ile bu borçların yarısı tahsil edilebilse, bütçe açığı tamamen kapanacak, yeni yatırımlar için önemli bir kaynak yaratılmış olacaktır" dedi.

 
"GEZİKME ZAMMI VE FAİZİ ENFLASYONUN ÜSTÜNDE OLMAMALI"

Yeniden yapılandırmanın önemli ancak, 4 - 5 yıl sonra yeniden bir borç yapılandırılmasına ihtiyaç duyulmaması için vergi ve prim borçlarının birikmesine neden olan şartların ortadan kaldırılması gerektiğinin altını da çizen Palandöken, "Bunun için gecikme zammı ve gecikme faizi oranları enflasyon oranından fazla olmamalıdır. Bugün yaşanan ekonomik durgunluk ortamında esnaf ve sanatkarlara yönelik vergi baskılarına son verilmelidir. Zira ödeyemeyeceği kadar vergiyi beyan etmek zorunda kalan küçük esnafımız, bu yükün altında ezilmekte ve tek çıkış yolu olarak bir borç yapılandırılmasını beklemektedir. Sonuçta yapılan uygulama vergi gelirlerini değil, kamunun iş yükünü artırmaktadır" diye konuştu.