• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "Ağzımızın Tadını Kaçırmayın"


ANKARA- Son günlerde gündeme gelen şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin açıklamaları değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin durdurulmasını isteyerek, "Özelleştirmeler işsizliği artırıyor, vergiyi  düşürüyor. En önemlisi bugüne kadar özelleşen kuruluşların yüzde 60'ı kapandı. Şeker fabrikalarının kapanması sadece çalışanların değil, yüz binlerce pancar üreticisi çiftçiyi de mağdur edecektir. Yani şekerin özelleştirilmesi ağzımızın tadını kaçırıyor" dedi. 

           "ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALARIN YÜZDE 60'I KAPANDI"

Ülkemizin karlı kuruluşlarından olan ve şeker pazarının yüzde 58'ini elinde tutan TÜRKŞEKER Fabrikalarının özelleştirilmek istenmesine karşı çıkan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Cumhuriyetimizin kurulmasından bu yana büyük özveriyle üretim yapan, çiftçimizin geçim kapılarından TÜRKŞEKER fabrikalarının özelleştirilmesi mutlaka durdurulmalıdır. Bu güne kadar yapılan özelleştirmelerde, satılan fabrikaların yüzde 60'ı kapanarak, çalışanlar sokağa dökülmüştür" dedi.

 Türkiye'nin batısından doğusuna kadar 32 adet şeker fabrikası kurularak, bölgesel kalkınmada önemli bir işlev üstlenildiğinin altını çizen Palandöken, " Bir fabrika kâr eder, bir fabrika zarar eder ama sonuçta TÜRKŞEKER 'e bağlı 25 fabrika 2008 yılında 3,2 milyon Türk lirası kâr etmiştir. Az gelişmiş bölgelerimiz açısından önemli bir gelir kapısıdır. Bilhassa sosyal faydası çok daha önemlidir. Kârlı olanlar ilk etapta satılırsa, zarar eden fabrikalar nasıl çalıştırılacaktır. Tabii ki bu fabrikalar kapanacak. Buralarda çalışanlar nasıl iş bulacak. Bu fabrikalara şeker pancarı veren çiftçi ne üretecek ? Fabrikaların kapanması sadece çalışanını değil, hammadde veren çiftçiyi, alışveriş yaptıkları esnafı ve tabii bunların aileleriyle beraber ülke nüfusunun 3'te 1'ini olumsuz etkileyecektir. Bu durum memleketimizin üretimden uzaklaşıp daha da fakirleşmesine yol açacaktır" diye konuştu.

 "İŞSİZLİK ARTAR, VERGİ DÜŞER" 
 Özelleştirmenin etkilerinin istenildiği gibi olmadığını ifade eden Palandöken, "Özelleştirilen kuruluşlardan 20 binden fazla işçi çıkarılmış, fabrikaların yüzde 60'ı kapanmış, arsaları daha çok rant sağlamıştır. En kârlı kuruluşlarımızdan  özelleştirmeden sonra ödediği vergi yüzde 50'den fazla azalmıştır" dedi.

 "KAÇAK ŞEKERİN GİRİŞİ ÖNLENMELİ"
 Şeker sanayi özelleştirmelerinin bir daha düşünülüp hiç bir mağduriyete mahal vermeden çiftçimizin, işçimizin, esnafımızın menfaatleri doğrultusunda tekrar ele alınması gerektiğini belirten Palandöken," Özelleştirmeden vazgeçilerek, zarar eden fabrikaların modernizasyonu yapılmalı, kaçak şekerin girişi önlenmeli, her yıl düzenli artırılan nişasta bazlı şeker kotaları düşürülmelidir. Şeker sektörümüzün yok olmaması için acilen tedbirler alınarak  20 bin şeker çalışanı, 300 bin şeker üreticisi ile esnafımız mağdur edilmemeli. Yoksa ileride şekerini dışarıdan ithal eden, üretirken pazar olmuş ülke durumuna düşeceğiz" dedi.