• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "İşsizlik Oranının Yükselmesi, Talep Daralmasını da Artırıyor"


ANKARA- İşsizlik rakamlarının Ağustos ayında 0.8 artarak yüzde 13.4'e yükselmesi nedeniyle talebin de daraldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "İşsizlik arttıkça, esnaftan yapılan alışverişte azalıyor. Alış veriş yapan da ya kredi kartına yükleniyor yada veresiye yazdırıyor. Defterler her gün daha da kabarıyor." dedi.

 

            2009 Şubat ayında yüzde 16.1 ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra gerilemeye başlayan işsizlik rakamlarının, ağustos ayında temmuz ayına göre yüzde 0.8 artmasının uzun vadede işsizlik sorununun gündemden düşmeyeceği anlamına geldiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Vergi indirimleri kalkınca üretim düşmeye başladı. Yüksek enerji fiyatları mal ve hizmet maliyetlerinde artışlara neden oluyor. Asıl problem yatırım, üretim ve işsizlik sorunları çözülmeden Merkez Bankası’nın faizleri tekrar yükseltmeye başlaması olur ki, bu ülkemizin büyüme hamlesini sekteye uğratır. 2010 yılını da kaybederiz. Bu nedenle kredi kullanımının kolaylaştırılarak, üretim ve yatırımları artıracak önlemlerin alınması şart" diye konuştu.

 

            "PİYASANIN İHTİYACI OLAN PARA BANKALARDA"

            Bütçenin 10 ayda, 43 milyar 232 milyon TL açık verdiğinin açıklandığını söyleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, "Bütçe açıkları hızla artıyor. İç borç stoku içinde borç veren bankaların piyasa payının giderek arttığını görüyoruz. Piyasanın ihtiyacı olan para bankalarda ama bankalar bu paraları kredi olarak piyasaya vermek yerine, Devlet İç Borçlanma Senetlerine yatırarak karlılıklarını artırmışlar. 2010 yılından itibaren karları azalacak olan bankalar, kriz ortamında elinizi taşın altına koyun- dediğimizde vermedikleri kredileri açacaklar ama bu sefer de kredi verecek işletme bulamayacaklar" şeklinde konuştu.

 

           "TOPLAM GELİR DÜŞÜYOR"

            Mevsimsel olumlu etkilerin bitmesiyle artış gösteren işsizlik nedeniyle toplam hane halkı gelirlerinin de düştüğünü belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, "İç talep daralması sürüyor. Tüm Türkiye’yi dolaşıyorum. Her yerde esnaf iş yapamadığından şikayetçi. Talepte bir kıpırdanma görmüyorum. İşsizliğin artması büyük bir sorun. Mutlaka önlem almak gerekiyor. Önümüzde Kurban Bayramı var. Esnafımız işlerin açılma umudunu bayrama saklamış" dedi.