• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "Tavan Fiyat Kalktı, Kaçak Akaryakıt Arttı"


ANKARA- Tavan fiyat uygulamasının kalması ile kaçak akaryakıtta patlama olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kaçak akaryakıtın bu kadar çok yakalanmasının nedeni akaryakıt fiyatlarının rekor seviyede yükselmesidir. Tavan fiyat uygulamasının da kalkmasıyla fiyatlar hızla artmaktadır. Kaçakçıyı teşvik eden yüksek fiyatlar devam ettiği sürece kaçağın önüne geçilemez" dedi.

"VERGİ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ"
Son günlerde kaçak akaryakıtın artığına ilişkin haberlerin artması üzerine yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Akaryakıt fiyatlarının, dünyada petrol fiyatlarının düşmesine rağmen ülkemizde yüksek seyrettiğini söyledi. Palandöken, "Akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinden dolayı son 9 ayda toplam akaryakıt tüketiminde yüzde 7.4 , benzinde yüzde 2.5 oranında azalma var. Eylül ayı sanayi üretim verilerine göre üretim yüzde 8,6 azalması, enerji ve akaryakıt talebinin daha da düşeceğini göstermektedir. Buna mukabil vergi gelirlerinde artış olmuştur. Temmuz ayında yapılan vergi düzenlemesi ile benzin fiyatındaki vergi oranı yüzde 66’ya çıkınca, Türkiye, dünyanın benzinden en çok vergi alan ülkesi oldu. 2010 bütçesinde akaryakıttan alınacak vergilerde artış öngörülmesi, akaryakıt fiyatlarının daha da artacağına, dolayısıyla  tüm mal ve hizmetlere de zam olacağı anlamına geliyor. Üretim ve taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi için mutlaka vergi oranlarında indirim yapılmalıdır" diye konuştu.

"200 MİLYON DOLARLIK MİLLİ SERVET HEBA OLDU"
Başlangıcında hem çevre için hem de maliyetinin düşük olması sebebiyle ülkemizde üretimine başlanan biodizel üretiminin de durduğunu açıklayan Palandöken, "ÖTV dışında tutularak, biodizel üretimi başlayan ülkemizde, Haziran 2008 yılında tekrar ÖTV kapsamına alındı. Dünya petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte fiyatı pahalı hele geldiği için üretimi durdurulan biodizel zorunlu hale getirilip, desteklenmeliydi. 200 milyon dolarlık milli servet heba oldu. Hem çevremiz hem alternatif tarım çeşitliliği hem de ucuz yakıt kullanılması açısından faydası olurdu" şeklinde konuştu.

"VERGİ KAYIPLARI ÖNLENMELİ"
Kaçak akaryakıt kullanımının artması ve mazota ÖTV oranı düşük olan yağların karıştırılarak satılmasından dolayı devletin milyarca lira vergi kaybına uğradığının altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Devletin her şeyden evvel vergi kayıplarını önlemesi gerekmektedir. Eğer bu kayıpları engellerse akaryakıt üzerindeki vergi oranlarını artırmasına gerek kalmaz. Taşımacılık yapan esnafta, ucuz yakıt kullanarak kazanç sağlar. Şu anda kamyonların çoğu işsizlikten yatmaktadır. Üretimin tekrar artmasını istiyorsak akaryakıt ve enerji fiyatlarını ucuzlatmamız gerekmektedir" dedi.